In en rondom huis

Wanneer is een pelletkachel een goede keuze voor jou?

25 februari 2019

Vroeger was de keuze niet zo moeilijk. We hadden een centrale CV-installatie in de woning die ons van warmte voorzag. Tegenwoordig hebben nog steeds veel huishoudens een CV-ketel, maar wanneer we iets nieuws moeten nemen hebben we de keuze uit veel verschillende systemen. Een hiervan is een pelletkachel. Vaak kiezen mensen voor een pelletkachel, omdat deze duurzaam is, maar het is belangrijk om per situatie te kijken of het slim is om een pelletkachel aan te schaffen en te installeren.

Stimulatie van pelletkachels

De overheid is er steeds meer mee bezig om het verbruik van aardgas terug te dringen. Dit komt mede door de problemen in Groningen met de gaswinning. Een pelletkachel is daarom bij steeds meer huishoudens gestimuleerd en wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan dan komt een betreffende huishouden in aanmerking voor subsidie. Bij afgelegen woningen is het zo dat het zeer kostbaar kan zijn om een gasleiding aan te leggen wanneer er geen toegang is tot het vaste net. Ook dan kan een pelletkachel een uitkomst bieden, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden.

Elektrische CV ketels en een warmtepomp

Bij afgelegen woningen kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een elektrische CV-ketel of voor een warmtepomp. Hierbij dien je te kijken naar de isolatie. Wanneer er geen goede isolatie in de woning aanwezig is dan is het verstandiger om te kiezen voor een pelletkachel. Een pelletkachel functioneert echter alleen goed voor het verwarmen van een enkele kamer. Pelletkachels zijn vaak geïnstalleerd in de woonkamer, omdat het daarnaast ook zorgt voor meer sfeer in huis. Daarnaast zijn er ook pelletkachels als centrale verwarming te vinden.

De beste pelletkachel voor jou

Zodra je de beslissing hebt gemaakt om voor een pelletkachel te gaan dan is het nog zaak om uit te zoeken welke pelletkachel het meest geschikt is voor jouw woning en smaak. Vergeet niet om rekening te houden met de voorwaarde van de overheid waar een pelletkachel aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Op de website van de overheid vind je alle voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Naast het voldoen aan alle voorwaarden is het belangrijk om de pelletkachel met het juiste vermogen te kiezen om jouw woning optimaal te verwarmen. Je wilt niet teveel voor stookkosten betalen om een bepaalde ruimte goed op temperatuur te krijgen. Helemaal met de duurdere energiekosten is het belangrijker dan ooit om ons huis optimaal te verwarmen.

You Might Also Like