In en rondom huis

Hoe krijg je voedselvlekken uit je stoffen bank? 4 tips

25 februari 2019

Wanneer je een stoffen bank hebt en weleens geniet van een drankje of hapje op de bank, dan bestaat er natuurlijk een kans op vlekken! Het is belangrijk om diverse vlekken op hun eigen manier te behandelen om permanente schade te voorkomen. In onderstaand artikel geven wij je diverse tips om voedselvlekken uit je stoffen bank te verwijderen.

1. Chocoladevlek

Een veel voorkomende vlek in je stoffen bank, kan afkomstig zijn van chocolade. Dit is een soort voedselvlek waar menig mens niet blij van wordt, mede door de donkere kleur. Laat je wat chocolade vallen en is het gelijk tot een vlek versmolten? Zorg er dan voor dat je er zo snel mogelijk melk overheen giet en laat dit kort intrekken. Daarna kun je het licht wrijven en ‘uitspoelen’ met koud water. Heb je een bank met hoezen? Ideaal! Zorg dat je de bankhoes daarna nog even in de wasmachine stopt voor optimaal resultaat.

 

2. Olievlek

Een olievlek is zowel op kleding als meubelstoffen een zeer venijnige en lastige vleksoort. Is er helaas toch olie op je stoffen bank gekomen? Dan kun je dit het beste met groene zeep behandelen. Dep vervolgens met een schone doek op de plek van de olievlek en laat dit even inwerken. Groene zeep ontvet en kan een olievlek onttrekken van veel vet, het intrekken heeft wat tijd nodig (lees een halve dag). Vervolgens kun je er met een schone doek met warm water lichtjes over wrijven om de vlek te verwijderen. Geen groene zeep in huis? Strooi dan royaal talkpoeder over de vlek!

 

3. (Rode)wijnvlek

Niet zozeer een voedselvlek maar helaas wel een veelvoorkomende vlek. Een wijnvlek, of nog erger een rode wijnvlek moet direct behandeld worden! Wat je als eerste moet doen is de vlek met zout bestrooien, het zout absorbeert de wijn en kleurstoffen. Dep ook met een keukenrol of vochtige doek op de plek zodat de wijn opgenomen kan worden door de doek. Verstandig is hierbij ook om de doek met afwasmiddel of azijn te impregneren. Daarnaast kun je ook witte wijn over de vlek heen gieten, klinkt gek, helpt wel!

 

4. Aardbei/fruitvlek

Een aardbei vlek verwijderen uit een stoffen bank is cruciaal door zijn felle kleur. Een aardbei vlek kan direct behandeld worden (binnen een uur) met kokend water, dit werkt zeer goed! Giet simpelweg kokend water over de vlek heen, nadat je de overige restjes aardbei zoveel mogelijk hebt verwijderd. Een andere methode is het maken van een sopje, daar doop je een doek in, waarmee je vervolgens langzaam en zachtjes over de vlek wrijft. Ook nagellak heeft veel kleurstoffen, maar zelfs nagellak kan uit tapijt en diverse stoffen worden verwijderd.

 

Gebruik liever geen agressieve reinigingsmiddelen of een allesreiniger om vlekken uit de bank te halen, dit komt ook niet altijd ten goede op een laminaatvloer. Dit kan weer voor andere vlekken zorgen en kan ervoor zorgen dat het juist ander vuil aantrekt. Gebruik dus liever groene zeep, een natuurlijk schoonmaakmiddel of citroensap. Citroensap kan in vele gevallen voor een goede uitkomst bieden! Het belangrijkste is om zo snel mogelijk aan de slag te gaan wanneer je een vlek ziet.

You Might Also Like