Energie besparen

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

16 april 2021

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om hun huis duurzaam te maken. De een doet dit in meerdere mate dan de ander. Ook bij de koop of verkoop van een huis weegt dit voor mensen tegenwoordig zwaar mee en banken moedigen het ook aan om je huis te verduurzamen. Een vrij makkelijke en populaire manier van verduurzamen is de keuze voor zonnepanelen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen en is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

 

Zonnepanelen: dit zijn de voordelen

Het gebruik van zonnepanelen brengt verschillende voordelen met zich mee. Voor veel mensen is de belangrijkste en misschien ook wel de meest logische reden geld besparen. De zonnepanelen wekken namelijk zonne-energie op die jij weer kunt gebruiken voor je huis. Hierdoor ga je geld besparen op je energierekening. Natuurlijk moet je eerst een investering doen maar op de lange termijn verdien je de zonnepanelen zeker terug. Daarnaast verhoogt het ook de waarde van jouw woning. 

 

De energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt is groene energie. Zo ben je duurzaam bezig en draag je iets bij aan het milieu zonder dat je er veel energie in hoeft te stoppen. Je zonnepanelen werken al bij normaal daglicht dus je bent ook niet afhankelijk van zonnige dagen. Als je net zoveel energie opwekt als dat je verbruikt, ben je ook minder afhankelijk van je energieleverancier. 

 

Zonnepanelen: ook de nadelen

Ieder product heeft voor- en nadelen en dit geldt helaas ook voor zonnepanelen. Een van de punten waar je rekening mee moet houden is dat ondanks dat zonnepanelen de waarde van je huis verhogen, gaat je huis er wel minder mooi uitzien. Wanneer je dan kiest voor zonnepanelen moet je er rekening mee houden dat je op zolder ruimte moet maken voor de omvormer en vaak moet de meterkast ook aangepast worden. Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen, dat kan de installateur. 

 

De aanschaf van zonnepanelen kan gezien worden als een investering. Het terugverdienen hiervan heeft tijd nodig en daarnaast dienen de zonnepanelen ook onderhouden te worden. Deze kosten zijn vaak ook hoog en gaan vooral over het onderhoudscontract. 

 

Wil je zonnepanelen?

Heb je na het afwegen van de voor- en nadelen interesse in zonnepanelen en is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dan is het goed om te informeren bij bedrijven die jou kunnen helpen bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Schakel bijvoorbeeld ZonDuurzaam, gespecialiseerd zonnepanelen, in om te weten wat jouw mogelijkheden zijn. Ook is het verstandig om je te verdiepen in de subsidiemogelijkheden bij de gemeente waarin je woont. 

You Might Also Like