Buitenleven

Vakantiegevoel in eigen tuin met lavendel

23 juni 2016

Door de geur van lavendel waant u zich het hele jaar in Zuid-Frankrijk. Wist u dat er naast de bekende violetkleurige, roze en wit bloeiende soorten zijn? En niet alleen wij genieten van deze plant, ook nuttige insecten zijn dol op de nectarrijke bloemen.

Pluspunten

Lavendel heeft veel te bieden in de tuin. Allereerst natuurlijk de heerlijke geur. Knip gerust wat takjes van uw plant om de bloemetjes te laten drogen en te gebruiken in geurzakjes. Daarnaast kunt u het in de keuken gebruiken. Let wel op dat de plant onbespoten is en gebruik het met mate, want de smaak is overheersend. De bloemen lokken bovendien bijen, waardoor wij weer heerlijke honing krijgen.

Altijd mooi en groen

Lavendel is een struikje waar de stelen van verhouten. De geurende blaadjes blijven er het hele jaar aan zitten, zodat u altijd iets groens heeft om naar te kijken. Ideaal bijvoorbeeld in potten en bakken. Snoei regelmatig om ervoor te zorgen dat het compact blijft en niet uit elkaar valt. Als u het twee keer per jaar snoeit, een keer in het voorjaar voor de bloei (april) en een keer na de bloei (augustus), dan blijft het struikje mooi. Wanneer precies is mede afhankelijk van het weer. Snoei niet te diep tot in het oude hout, want daarop loopt de plant slecht uit.

Violet, roze en wit

Er zijn veel verschillende soorten, waarvan Lavandula angustifolia wel het bekendst is. Deze soort is er niet alleen in de bekende violet, paarse, kleur, maar ook in roze en wit!

  1. Lavandula angustifolia ‘Alba’ – wit
  2. Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’ – wit
  3. Lavandula angustifolia ‘Rosea’ – roze
  4. Lavanduela angustifolia ‘Hidcote’ – de donkerste violetkleurige soort

Lavendel combineert goed met andere tuinplanten. Kies bijvoorbeeld voor andere mediterrane planten als u wat droge grond heeft en u blijft helemaal in vakantiesferen!

You Might Also Like