Huis

Tips voor als je op jezelf gaat wonen

6 juni 2017

Iets waar bijna iedereen een keer in z’n leven mee te maken gaat krijgen, is het op jezelf gaan wonen. Voor de meesten zal dit in het begin van de studententijd zijn, maar er zijn ook genoeg jongeren die het bij de ouders nog prima naar hun zin hebben en op latere leeftijd uit huis gaan. Evenzo zijn er ook genoeg jongeren die direct op hun achttiende al uitvliegen. Maar waar moet je zoal aan denken? We geven je enkele tips.

Zorg voor de benodigde uitzet

Uiteraard heb je direct al veel zaken nodig om op jezelf te kunnen wonen. De meeste dingen zul je niet direct gebruiken, maar veel dingen kun je beter maar direct aanschaffen. Zo denk je er misschien niet direct aan om een plopper (om gootstenen te ontstoppen) aan te schaffen, maar als je ‘m nodig hebt, ben je blij dat je die al eerder hebt aangeschaft.

Regel de verzekeringen

Ga er eens een dag goed voor zitten om de verzekeringen op orde te maken. Toegegeven; het is zeker niet het leukste werk, maar het moet wel gebeuren. Voorkom dat je onderverzekerd bent, maar ook dat je oververzekerd bent.

Maak een begroting

Tenslotte is het ten zeerste aan te raden om een begroting op te stellen. Zet daar al je vaste lasten in, zodat je weet wat er maandelijks binnenkomt en weer uit gaat. Je kunt zo in één oogopslag zien hoeveel je over houdt om aan leuke dingen (zoals kleding, reizen, enzovoorts) uit te geven. Het voorkomt bovendien dat je gemakkelijk in de schulden beland.

De handigste manier om een begroting op te stellen, is door na te gaan wat op dit moment je huidige kosten zijn (door de afschrijvingen van je bankrekening uit te pluizen) en te bedenken wat er verandert en bij komt aan kosten wanneer je op jezelf gaat wonen. Eventueel kun je nog een post ‘onvoorzien’ opnemen voor onvoorziene kosten.

You Might Also Like