Badkamer

Stopcontacten en elektriciteit plaatsen in de badkamer

2 maart 2017

Tegenwoordig wordt elektriciteit steeds belangrijker in ons leven. Het is dan ook niet prettig dat sommige ruimtes in uw woning geen stopcontacten hebben. Een stopcontact heeft u nodig voor bijvoorbeeld de aansluiting van uw tv, uw mobiel en uw elektrische tandenborstel. Deze laatste komt vaak voor in een badkamer, maar elektriciteit en water gaan niet altijd even goed samen. De vraag is dan ook, hoe kunt u veilig een stopcontact en elektriciteit in de badkamer plaatsen? Het is een moeilijke taak dat ook zeker niet voor iedereen geschikt is. Dit omdat het ook om veiligheid gaat. Daarom raden wij u graag aan om een ervaren vakman te gebruiken. Voorbereidend werk kunt u echter wel doen.

Badkamerzones

Zone Plaats
0. De badkuip of douchebak zelf
1. Van 0 tot 2 meter 25 boven de bad of douchebak
2. Ruimte tot 60 cm naast de badkuip of douchebak. Zone 2 is 2 meter 25 hoog. Ook het plafond boven zone 1, dat hoger is dan 2, 25 meter bevindt zich in zone 2.
3 De rest van de badkamer.

Stappenplan

1. Zoek een vakman die u kan helpen met het grote werk. Zeker als u een hele badkamer moet voorzien van nieuwe elektrische leidingen, bedrading en aansluitingen.
2. Controleer of u een aardlekschakelaar hebt. Hij moet in de meterkast zitten en heeft een draaiknop. Heeft u geen aardlekschakelaar? Dan mag u geen gewone stopcontacten, schakelaars of dimmers plaatsen. enkel speciale scheerstopcontacten die minstens 60 cm van de kraan weg zijn.
3. Stopcontacten en schakelaars mogen alleen in zone 3 worden geplaatst en minstens 60 cm buiten de douchecabine. Ook moeten uw stopcontacten, schakelaars en dimmers voorzien zijn van randaarde.
4. Schakel alle stroom uit in de groep waar de badkamer bij hoort. Test ook of de stroom er echt af is, door middel van een spanningsmeter.
5. Gebruik de juiste lampen en apparaten. Dit hangt af van de badkamerzone en de mate van waterdichtheid, wat te bepalen is door een IP-code op de verpakking. Deze code is IP en dan gevolgd door 2 cijfers.
6. Hou rekening met uw eigen veiligheid. Zorg ervoor dat uw handen droog zijn en gebruik alleen materialen met een CE-keurmerk en geïsoleerd gereedschap.

IP-codes

Eindigt op Betekent
4. Deze apparaten en lampen zijn bestand tegen water spetters (niet meer dan water spetters). Ze mogen gebruikt worden in zone 2 en 3.
5. Apparaten zijn bestand tegen waterstralen, maar niet onderdompeling. U kunt ze gebruiken in zone 1.

7. Apparaten en lampen zijn bestemd tegen onderdompeling en dus geschikt voor zone 0.

Bron: Jancools.be

You Might Also Like