Elektronica

Schuim in de geluidscabine

21 september 2016

Een geluidscabine kan vele verschillende taken op zich nemen, bijvoorbeeld het absorberen van geluid in het geval van een muziekstudio. Het is namelijk niet de bedoeling dat de rest van het gezin en misschien zelfs de buren overlast hebben van het gezang. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om de cabine als rustkamer te gebruiken. Dit wil zeggen dat men hier dan tot rust kan komen omdat zij, dankzij het schuim tussen de wanden, geen last hebben van geluiden van buitenaf. Dit is ideaal voor het lezen van een boek of het doen van een middagdutje. Het (laten) bouwen van een geluidscabine is dus helemaal niet zo gek, omdat het erg veel toepassingen heeft. Maar stel nu, dat jij zelf een dergelijke ruimte wil gaan bouwen, maar je hebt hier helemaal geen kennis over of ervaring mee. Dan is het toch lastig om te weten waar je moet beginnen en waar je zoal op moet letten. Denk hierbij maar eens aan de isolatie, ofwel de demping van het geluid. Dit is uiteraard de belangrijkste factor en moet dan ook zorgvuldig gedaan worden. Als jij nu geïnteresseerd ben in het bouwen van zo’n kamer, en dan met name in het plaatsen van het schuim, lees dan eerst onderstaand artikel.

Akoestisch schuim

Natuurlijk ben je wel bekend met de term isolatiemateriaal. Deze stoffen zorgen er in huis voor dat je binnen lekker warm zit, omdat de warmte niet zo gemakkelijk weg kan. Dit is te danken aan het schuim tussen de muren, meestal gemaakt van bijvoorbeeld glaswol. Het materiaal dat men terugvindt in een geluidscabine zijn onder andere PUR en textiel. Deze isoleren niet alleen, net zoals in huis, maar creëren ook een geluidsdichte ruimte. Dit verschijnsel noemt men poreuze isolatie, waarbij het materiaal uitgaat van een natuurkundig proces. Het schuim bestaat, zoals gewoonlijk, uit heel veel poriën waardoor de luchtdeeltjes hier tegen aan botsen. Dit zorgt voor warmte, omdat hierbij veel wrijving ontstaat. Hierbij is het helaas wel zo, dat er geen monotoon geluid voortgezet kan worden. Dit komt omdat niet alle poriën even groot zijn, waardoor er ook verschillende klanken terugkaatsen. Daarnaast kan het, afhankelijk van de lichtinval, ook zo zijn dat er verschillende weerspiegelingen van het licht plaatsvinden.

Isolatie of geluiddemping?

Het is tijdens het bouwen van een geluidscabine erg belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Is de cabine bedoelt voor bijvoorbeeld scheepsbouw of in een professionele studio? Bij het eerste geval is het voornamelijk van groot belang dat zo veel mogelijk geluid gedempt wordt. Men zegt ook wel, de geluidsemissiewaarden moet zo laag mogelijk zijn. Dit kan men bijvoorbeeld doen door allerlei motoren en machines te omgeven door een laag schuim. Dit helpt al voor een groot deel wat betreft geluiddemping.

Daarnaast is het dus ook mogelijk om een professionele zangstudio te maken. Hierbij is geluiddemping voor buitenaf natuurlijk van belang, maar nog veel beter is het om te letten op de nagalm, of echo, in de ruimte zelf. Het is namelijk niet heel prettig als jij als zanger of zangeres constant een irritante echo hoort. Dit verstoort het ritme en leidt daarbij heel erg af. Het is helaas niet mogelijk om deze nagalm compleet weg te halen, maar wel is het een optie om hiermee te spelen. Afhankelijk van het materiaal is het bijvoorbeeld mogelijk om de nagalmtijd te verkorten of te verlengen. Dit doet men door de schuimplaten in de vloer, de wanden en het plafond apart aan te leggen. Zo is het mogelijk om te spelen met de echo, zodat het optimale resultaat ontstaat. Natuurlijk is het ook een mogelijkheid om deze cabine te bouwen met de hulp van professionals. Bedrijven als Esmono zijn gespecialiseerd in het gebied van geluiddemping en helpen jou graag om de beste studio te creëren.

Noppenschuim

Een van de bekendste stoffen die dienst doet als isolatie of geluiddemping is noppenschuim. Deze materialen zijn gemaakt op basis van de kenmerken van geluid, met name op de verspreiding door lucht. Wanneer we kijken naar het plaatsen van dit schuim in een ruimte die gebouwd is voor akoestische doeleinden, zien we dat dit stofje heel erg geschikt is om te verspreiding en vervorming van geluid op zich te nemen. Gemaakt op basis van PUR, is dit materiaal erg handig in gebruik en makkelijk te verwerken in de wanden, het plafond en de vloer. Wel is het belangrijk om te letten op het type noppenschuim en de dichtheid ervan. Mocht het namelijk zo zijn dat je erg professioneel te werk wilt gaan, is het noodzakelijk om noppenschuim aan te schaffen dat men op basis van polyesters gefabriceerd heeft. Dit heeft te maken met de eerder besproken porien in het schuim. Een beter, en helaas ook duurder, materiaal heeft een wezenlijk beter effect op de nagalm en geluidsdemping.

Daarnaast maakt de dikte veel verschil als het gaat om de nabootsing van het geproduceerde geluid. Doorgaans gebruikt men een standaardafmeting, namelijk 30 kilogram per kubieke meter. Om de juiste stof te vinden, is het goed om de juiste doelgerichte vragen te stellen aan een expert. Deze persoon kan jou uitstekend helpen bij het kiezen van het perfecte schuim, omdat hij of zij veel kennis heeft over dit product. Aan de hand van metingen kan deze professional jou laten zien waarom een bepaald type beter is dan de andere. Let hierbij dus goed op en maak goede overwegingen met betrekking tot het budget en de doeleinden van jouw geluidscabine. Met een hoog budget kan je natuurlijk de beste en duurste materialen aanschaffen, maar als het gaat om een simpele ruimte voor het lezen van een boek is dat natuurlijk niet nodig. Gaat het om een professionele kamer, dan is het ook van groot belang om te letten op de structuur van het schuim. Een normaal type stof bestaat namelijk uit een basis en het noppendeel. Voor een echt goede kwaliteit is het belangrijk dat de basis minimaal de halve hoogte van het geheel is. Dit zorgt voor een optimaal akoestisch resultaat.

You Might Also Like