Kleine klussen

Het schilderen van de muren in je woning

2 mei 2016

De kleur in de woonkamer bepaalt voor een groot deel de sfeer als je het hebt over de aankleding van je huis. Daarnaast helpen kleuren om een ruimtelijk effect te creëren. Het kiezen van een kleur is zeer bepalend voor de look van je woonkamer. Bedenk dus goed welk gevoel je wilt creëren na het schilderen van de muren.

Kleuren en hun effect in de woonkamer

Door je muren in een bepaalde kleur te schilderen kun je het ruimtegevoel sterk beïnvloeden. Als je een kleine woonkamer hebt, verf de muren dan in een lichte kleur. Door de muren in een lichte kleur te schilderen oogt je woonkamer groter dan dat hij in werkelijkheid is. Het plafond verf je in deze tint of nog een tintje lichter. Heb je nou een hoog plafond en wil je dat de sfeer in de woonkamer wat knusser aanvoelt, verf het plafond dan in een donker kleur. Zo komt het plafond als het ware meer op je af en lijkt de ruimte niet zo gigantisch. Het is maar net wat voor sfeer je wilt creëren.
Voor een rustgevend gevoel in huis zijn aardetinten de perfecte keuze. Denk hierbij aan terracotta, zand-kleuren, groen en warme grijstinten. Voor een zomerse sfeer zijn pastelkleuren zoals beige, lichtgroen en lichtgrijs perfect. Felle kleuren wordt geassocieerd met leuke dingen, vrolijkheid! Genoeg variatie in kleuren om mee te schilderen.

Wat heb je allemaal nodig bij het schilderen?

Voor het schilderen zijn er een aantal spullen die nodig zijn. Maak een schatting van de oppervlakte die je wilt schilderen. Zo voorkom je dat je teveel of te weinig koopt. Denk om de ondergrond waar je op gaat schilderen. Iedere materiaal is weer anders. Verder heb je natuurlijk iets nodig om de verf op de muur te krijgen. Je kunt verschillende dingen gebruiken. Gaat het om een groot oppervlakte dan is een roller zeer handig. Dit gaat gemakkelijk en sneller dan een kwast. Een kwast is handig voor de afwerking langs de randen.
Voordat de eerste verfstreep gezet wordt is voorbereiding wel zo handig. De ondergrond moet zo glad mogelijk zijn. Zitten er bepaalde gaten in de muur dan moeten die eerst dicht. Grondverf zorgt ervoor dat de verf goed hecht. Zit er al een bepaalde kleur op de muur die donker is dan de nieuwe kleur? Dan is grondverf niet onverstandig om aan te brengen voor dat je gaat schilderen. Zo voorkom je dat de oude kleur na het schilderen nog te zien is. Als er oneffenheden op de muur zitten, schuur dit dan glad. Zo wordt het resultaat mooier.

Professionele schilder inhuren?

Toch liever het schilderwerk uit handen geven. Geen probleem! Als je een grote klus hebt dan is het misschien wel zo fijn om dit aan een professionele schilder over te laten. Via Willemfikstt.nl komt u snel in contact met een professional bij u in de buurt. Vraag via willemfikstt vrijblijvend offertes aan om de prijzen van verschillende professionals te vergelijken.

You Might Also Like