In de tuin

Onderhoud van vaste planten in de zomer

4 juli 2016

Vaste planten zijn de kleurmakers van je tuin. Ze zijn in verschillende soorten en kleuren te verkrijgen die ieder in een bepaalde periode in bloei staan. Bekende soorten zijn de Anemoon, Vrouwenmantel, Meisjesogen en Aster. Een uitgebreide selectie aan vaste planten vind je op de website van Plant & Grow. Door op de juiste manier vaste planten met elkaar te combineren, kun je bijna jaarrond kleur creëren in de tuin. Naast de schoonheid van categorie tuinplanten, zijn ze ook erg belangrijk voor insecten zoals hommels en bijen.  Om maximaal van je tuin te kunnen genieten, volgen hieronder enkele tips om nog langer plezier te hebben van je vaste planten.

Tijdig water geven

In tijden van regen zoals wij deze afgelopen weken tot maanden hebben gehad, is ‘tijdig water geven’ nog niet aan de orde gekomen. Echter op zonnige dagen/droge periodes is het belangrijk om de vaste plant op tijd water te geven. Het zijn planten die in relatief korte tijd hard groeien en indien ze veel bladmassa hebben, ook veel water verdampen. Dit moet tijdig aangevuld worden om te zorgen dat  de plant niet uitdroogt en voldoende voedingstoffen kan opnemen.

Bemesting

Vaste planten groeien over het algemeen hard en kunnen in deze periode wel wat extra mest gebruiken. Geef bij voorkeur een kortwerkende meststof die je 2 tot 3 keer per jaar in het voorjaar en de zomer, bij de plant strooit. Kortwerkende meststoffen werken zoals de naam al zegt relatief kort, maar in deze periode komen de ‘bouwsteentjes’ voor de plant snel vrij. Aangezien de plant hard groeit, heeft hij in korte tijd veel ‘voedsel’ nodig  die dan ook voor de plant beschikbaar is.

Snoeien

Uitgebloeide bloemen kunnen het beste zo snel mogelijk worden weggesnoeid. Dit stimuleert de groei van de plant en alle energie gaat naar nieuwe bloemknoppen. Hierdoor kun je langer genieten van de plant en wordt de bloeitijd verleent. Daarnaast mogen bruine, verdorde bladeren ook altijd worden weggesnoeid. Om te stimuleren dat de plant mooier vertakt, kun je de plant in de lente toppen.

Aanbinden

Sommige vaste planten zoals het Duizendblad, de Zonnehoed of Salie kunnen topzwaar worden of door (hevige) regen en wind uit elkaar vallen. Door simpel 4 bamboestokken rondom de plant te zetten en een touw te spannen, voorkom je dat hij in zijn geheel uiteen valt en twijgen op de grond komen te liggen. Deze groep vaste planten kan het beste ook altijd op een beschutte standplaats worden gezet of tussen andere planten waaraan ze steun kunnen hebben.

You Might Also Like