Groen wonen

Iedereen kan energie besparen

24 februari 2017

Energie besparen is eenvoudig en toch scheelt het je een boel geld. Je houdt hiermee niet alleen je energierekening laag, het klimaat heeft er ook baat bij. Met de bespaartips in dit artikel staat niets je meer in de weg om maandelijks meer geld over te houden.

Less is more

Minder is meer. Energie besparen kan slechts een kwestie zijn van doen en laten, zonder dat je er (veel) geld in hoeft te investeren. Denk na over hoeveel je stookt, hoe lang je doucht en hoe je wast. Het zijn vaak slechts kleine gedragsaanpassingen die nodig zijn, terwijl ze bij elkaar grote voordelen kunnen bieden. Let je nog helemaal nergens op? Dan kun je gemiddeld alleen al op je verwarming zo’n 600 euro per jaar besparen!

Bespaartips

Met de volgende laagdrempelige tips heb je al een grote invloed op je energierekening:

  • Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent
  • Zet je thermostaat ’s nachts lager, maar draai hem niet helemaal terug: 15 graden is een goede middenweg
  • Douche niet langer dan 5 minuten: een douchetimer kan je hier goed bij helpen
  • Neem een waterbesparende douchekop: hiermee verminder je het waterverbruik al snel met zo’n 70%
  • Zet je wasmachine alleen al als je een volle trommel aan wasgoed hebt en stel de machine in op een lage temperatuur
  • Voorkom onnodig stroomverbruik en zet je elektrische apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by

Bovenstaande tips zijn simpel en snel door te voeren en hebben een leuk effect op je energierekening. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om energie te besparen en energiekosten te verminderen! 

Stap over naar duurzame energie

Wil je 2 vliegen in 1 klap slaan en naast je energierekening ook het klimaat ontzien? Stap dan over naar duurzame energie. De fossiele brandstoffen raken op en een transitie is gaande naar energie die duurzaam is opgewekt. Bronnen als de zon, wind en water zijn oneindig beschikbaar en het opwekken van energie middels deze bronnen is veel beter voor het milieu vergeleken met fossiele brandstoffen als olie, gas en kolen.

 

You Might Also Like