Energie besparen, Groen wonen

Geld besparen op woonkosten

15 september 2016

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen kom je voor veel kosten te staan. Bij de gemiddelde alleen wonende Nederlander gaat circa 80 procent van zijn inkomsten op aan het betalen van vaste lasten. Hierbij gaat het niet alleen om woonkosten, zoals huur, servicekosten en stookkosten. Denk ook aan allerlei soorten belastingen, een eventuele vergunning voor een parkeerplaats, inboedelverzekering, de verplichte zorgverzekering en kosten voor telefonie, internet en televisie of boodschappen. Hoe kan je geld besparen op (woon-) kosten?

Zorgtoeslagen en huursubsidie

Je gaat een woning huren of kopen? In dat geval is het zinvol te controleren of je recht op huur- of koopsubsidie. Bij Belastingdienst.nl kan je controleren of je recht hebt op huur- of koopsubisidie. Rechten zijn hierbij afhankelijk van jouw woonsituatie en inkomen. Het zelfde geldt voor zorgtoeslag. Heb je een inkomen onder een gestelde norm, dan krijg je bedrag maandelijks retour. Op deze manier kan je veel kosten besparen.

Energieleveranciers vergelijken

Gas, water en elektriciteit. Vormen van energie waar je maandelijks kosten voor betaald. Energie kan je onderbrengen bij één energieleverancier. De concurrentiestrijd bij energieleveranciers is groot. Leveranciers concurreren op prijs. Soms is het lastig te filteren wie nu echt de goedkoopste is. Vaak hebben leveranciers aanbieden voor nieuwe klanten, waarbij je minder een periode minder betaald en zelfs een cadeau krijgt. Om kosten laag te houden maken sommige bewoners er een sport van om elk jaar over te stappen. Op deze manier denken zij kosten te besparen.

Alles in één abonnement

Je hebt een abonnement voor televisie, internetten (mobiele) telefonie. Alles kan je onder brengen bij één leveranciers. De kosten kunnen erg varrieren en daarmee ook de voorwaarden. Zorg dat je een eerlijke vergelijking maakt. Ziggo kan bijv. een uitgebreid zenderpakket aanbieden. KPN doet dit ook, maar als je het verkeerde pakket neemt vergelijk je appels met peren. Hierdoor krijg je een verkeerd beeld. Wil je kosten besparen? Kies dan voor een basis pakket. Je hebt hierdoor bijv. een beperkt aantal zenders tot je beschikking, maar je bespaarkt hiermee wel geld. Kijk je graag veel films? Download films of sluit een Android Mbox aan op je televisie. Hierdoor heb je toegang tot de laatste films via het internet naar je televisie.

Led verlichting

Naast elektriciteitsverbruik door witgoed-apparaten is verlichting een grote kostenpost binnen het huishouden. Laat verlichting niet onnodig lang branden en wissel de oude gloeilamp of traditionele spaar- of halogeenlamp voor ledlampen. Led is zuinig licht. Het gaat tot bijna honderd procent langer mee dan traditioneel licht. De aanschafprijs is meer, maar de verbruikskosten liggen lager en de levensduur is langer. Bovendien is de lichtopbrengst van Led groter, dan bijv. het licht uit een gloeilamp.

Autolening

Aan de hand van het gebruik van een auto kan een autolening in kosten besparen. Voornamelijk wanneer je veel gebruik maakt van een auto. Je hoeft niet in een keer een groot bedrag te betalen wat er voor zorgt dat je meer overhoudt. Over een lang termijn betaal je steeds een bedrag om het af te lossen.

 

You Might Also Like