Energie besparen

Hoe zorg ik voor een lagere energierekening

7 juli 2016

Met de steeds stijgende energierekeningen zijn veel huishoudens in Nederland dagelijks opzoek naar slimme oplossingen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Met de onderstaande tips helpen wij je een handje op weg!

 

Huishoudelijke apparaten een tikje lager

Was eens op een lagere temperatuur dan normaal. Vaak is het helemaal niet nodig om op een hoge temperatuur te wassen. Het wasgoed wordt bij een lagere temperatuur vaak net zo schoon en het bespaart energie. Het zelfde geldt ook voor de vaatwasmachine. De meeste (nieuwere) vaatwasmachines hebben een eco-stand. In deze stand duurt de wasbeurt wel iets langer maar, omdat er minder warm water wordt verbruikt, bespaart het wederom energie.

Laat de koelkast nooit te lang open staan. Door het grote temperatuurverschil koelt de koelkast snel af. Om deze hierna weer op te warmen, moet de koelkast extra hard werken, wat aansluitend veel extra energie kost. Ook is het handig om af en toe de condensor aan de achterkant van de koelkast schoon te maken. De koelkast koelt namelijk een stuk minder zuinig wanneer hij stoffig is.

Zet de koelkast uit wanneer je voor langere tijd niet thuis bent of op vakantie gaat. Dit scheelt een hoop energie. Tip: vergeet hem niet leeg te halen en laat de deur een klein stukje open staan.

Efficiëntie is de sleutel voor besparing

Efficiënt handelen is een belangrijk aspect voor besparing. Zet bijvoorbeeld de vaatwasser (nog) niet aan als deze nog niet helemaal gevuld is. Het zelfde geld voor de wasmachine en droger. Zet deze pas aan wanneer je de hele trommel gevuld hebt. In een gezin zal dit niet altijd te moeilijk zijn maar wanneer je met z’n tweeën of alleen bent, is dit lastiger. Plan in dat geval bijvoorbeeld één of twee keer in de week een wasdag zodat de trommel toch goed gevuld is.

Besparen tijdens het koken

Houdt tijdens het koken de deksels zoveel mogelijk op de pannen. Op deze manier blijft er warmte bewaard en zal je eten eerder koken of opwarmen. Ook is het aan te raden om het juiste voormaat pan te gebruiken. Wanneer je alleen een hamburgers bakt, heb je geen grote koekenpan nodig. Wanneer je een grote pan gebruikt, heb je meer energieverbruik nodig om het oppervlak te verwarmen dan bij een kleinere pan.

Besparen op warmte

Wanneer je de deuren en ramen (in de winter) zoveel mogelijk gesloten houdt, blijft er veel warmte behouden waardoor je de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Dat scheelt weer! Tevens is het aan te raden om de verwarming ’s nachts en bij afwezigheid uit of heel laag te zetten.

Kies een ketel die bij het huis pas. Bekijk daarbij naar het vermogen wat het huis nodig heeft om verwarmt te worden. Een ketel dat meer vermogen heeft, verbruikt automatisch meer energie dan nodig is. Zonde! Voor een overzicht van verschillende energieleveranciers neem een kijkje op www.energievergelijker.nl

You Might Also Like