Buitenleven

Het beste haardhout voor in de houtkachel of open haard

22 mei 2019

Niets is machtiger dan een vuurtje stoken in een houtkachel of open haard. Het haalt bij mannen een echt oergevoel naar boven. Maar ook bij vrouwen geeft het stoken van een vuurtje een gevoel van triomf. Als de houtkachel of open haard dan eenmaal brandt kan men met een voldaan gevoel achterover zitten met een heerlijk biertje of een wijntje. Maar welke houtsoort is nou het meest geschikt als haardhout.

Vuistregel voor stoken met haardhout

Bij het stoken van hout is er 1 vuistregel, “Stook altijd met schoon hout”, dus geen geverfd of bewerkt hout, dit zorgt namelijk voor veel rookvorming en veel fijnstof. Denk bij bewerkt hout aan spaanplaat, multiplex of pallet delen. Geverfd hout spreekt voor zich. Let op, schuttingdelen of tuinhout lijkt vaak schoon, maar deze zijn vaak behandeld met lak of beits.

Zachte stook soorten

Het beste hout om mee te stoken hangt af van het type houtkachel of haard. Wanneer u een kleine houtkachel heeft is het aan te raden om een lichtere houtsoort te gebruiken. De reden dat zachte houtsoorten beter renderen in kleinere kachels heeft voornamelijk met de temperatuur te maken. Het is erg belangrijk dat de houtkachel een bepaalde temperatuur bereikt wil het hout goed en volledig verbranden. Wanneer hardhout wordt gestookt in een kleine kachel zal de temperatuur te hoog worden. De kachel zal hierdoor minder renderen en in sommige gevallen kan de kachel zelfs kapot gaan. Uiteraard zijn niet alle zachte houtsoorten geschikt als stookhout. Veel gebruikte zachte houtsoorten zijn, berken haardhout en elzenhout. Deze houtsoorten zijn zachter doordat de boom snel groeit. Naaldbomenhout is niet geschikt als brandhout. Het hout bevat hars en zuren waardoor het erg kan spatten.

Harde houtsoorten stoken

Heeft u een grote houtkachel of een open haard dat is het ideaal om met hardere houtsoorten te stoken. Harde houtsoorten branden langzaam en dat is ideaal voor grote kachels of haarden. Het is aan te raden om heet te stoken, dus meerdere blokken tegelijk is een optie. Net als bij kleine houtkachels is het af te raden om naaldhout te stoken, dit hout bevat hars en spat daardoor veel. Dit is al helemaal vervelend bij een open haard. Eikenhout is een harde houtsoort die in Nederland heel veel wordt gebruikt als haardhout. Echter heeft eikenhout toch een klein nadeel. Het hout bevat tannine, ook wel bekend van wijn. Tannine kunnen ervoor zorgen dat het eikenhout licht spat. De volgende harde houtsoorten zijn zeer geschikt als haardhout: beukenhout en haagbeuk.

Condities van het haardhout

Naast de juiste houtsoort is het erg belangrijk dat het haardhout aan nog een aantal condities voldoet. Zo is het van belang dat het hout een vochtpercentage kleiner dan 20% heeft. Zorg dat de houtblokken niet te dik gekloofd zijn, tussen de 8 en 15 cm doorsnede en zorg dat het hout vrij is van schimmel.

You Might Also Like