In de tuin

Groente en fruit kweken? Kies voor een tuinkas!

24 januari 2019

Als je van plan bent om groente en fruit te kweken, is het goed om naar tuinkassen te kijken. Het is niet alleen een duurzaam maar ook een voordelige manier om te tuinieren. Je kunt leven van je eigen voorraad en hoeft niet meer naar de supermarkt voor je dagelijkse portie groente en fruit. Met een tuinkas haal je alles uit je eigen tuin? Je kunt een tuinkas op maat laten maken of een standaard tuinkas aanschaffen. Wellicht heb je daar niet over nagedacht maar binnen deze sector zijn er wel 1.001 aanbieders dus absoluut een onderwerp waar jij je op stuk kunt bijten.

Er zijn steeds meer mensen die een tuinkas aanschaffen. Het is daarom goed om wat informatie in te winnen. Dat begint bij het afwegen waarvoor, en hoe, jij jouw tuinkas wilt gebruiken. Bij de aanschaf van een kas moet je namelijk op een heel aantal zaken letten:

– Waar komt de kas te staan?
– Van welk materiaal is de tuinkas gemaakt?
– Wat zijn de voor en nadelen van dit materiaal?

Ook zijn er verschillende soorten en maten en daar zijn uiteraard weer verschillende kosten aan verbonden.

Een mooie plek voor de tuinkas vinden

Het plaatsen van een kas is van een levensbelang voor het verlopen van de groeiprocessen van de groenten en fruit die jij graag wilt verbouwen. Sowieso moet de kas voldoende zonlicht vertalen naar de producten die je wilt kweken. Houd daarbij rekening met bomen en gebouwen die mogelijk in de weg van het zonlicht kunnen staan en denk daarbij ook aan de verschillende jaargetijden. Probeer de gevel naar het zuiden te plaatsen zodat je de beste lichtinval faciliteert. Houd er ook rekening mee dat er factoren zijn die voor vocht en warmteverlies kunnen zorgen en daardoor de oogst kunnen verpesten. Last but not least heb je waarschijnlijk ook een voorkeur voor een bepaald design. Het model van je tuinkas moet natuurlijk wel bij je smaak passen. Je kunt vaak niet met alle factoren evenveel rekening houden. Je bent ten slotte afhankelijk van de ligging van je tuin of het stukje grond dat je van de gemeente in pacht hebt.

Het belang van een goede fundering en constructie

Wanneer je de beslissing heb genomen een een tuinkas aan te schaffen en deze te gaan plaatsen, is het belangrijk dat je hier een vakkundig plan voor ontwerpt. Een betonnen fundering is een belangrijke basis. Deze fundering moet naast de kas ook de inhoud funderen en bestand zijn tegen een flinke Westerstorm waar Nederland zo nu en dan wel eens mee van doen heeft. Daarnaast kun je de keuze maken uit verschillende soorten constructies. De constructie heeft vooral betrekking op het geleiden van warmte maar ook de stevigheid van je tuinkas speelt een belangrijke rol. Naast de fundering speelt ook de constructie van glas of kunststof een rol van betekenis. Je kunt kiezen uit allerlei soorten glas en dit heeft vervolgens weer invloed op het behouden van warmte en het doorlaten van licht. In de regel is dikker glas beter voor het verbouwen van groente maar goed om je hierover door een specialist te laten informeren.

Voorkom verborgen kosten bij het aanschaffen van een tuinkas

Zoals met veel zaken loopt de investering voor het aanschaffen van een tuinkas sterk uiteen. Het gaat er natuurlijk om wat je nodig hebt en vooral dat je dit vooraf goed scherp hebt gesteld. Als je je daar aan houdt, is de kans aannemelijk dat je een kas aanschaft die precies bij jouw wensen aansluit en dat voor de juiste prijs. Op deze manier kan een aanbieder de tuinkas aanpassen naar jouw wensen en kom je wat betreft de prijs niet voor verrassingen te staan. Het is dus verstandig je goed voor te bereiden en contact te leggen met verschillende aanbieders zodat je een goed beeld krijgt van het aanbod en de mogelijkheden. Na de aanschaf van een tuinkas kun jij volop genieten van alle voordelen die dit met zich meebrengt! Tip: Kijk bijvoorbeeld eens op www.buiten-goed.com.

You Might Also Like