In de tuin

Groene afscheiding voor je tuin

9 maart 2016

Een groene afscheiding voor je tuin is tegenwoordig weer helemaal in. Mede gestimuleerd door de gemeenten die dit in veel nieuwbouwwijken voorschrijven en de mooie oplossingen die er op dit moment zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Hedera klimop tegen een betonnen gaasmat die zeer weinig ruimte in neemt en snel groen is. Ook kant- en klare hagen zijn helemaal in. Dit zijn elementen van een meter breed die al ruim volgroeid zijn en een behoorlijke hoogte hebben waardoor je al zeer snel bijvoorbeeld een beukenhaag hebt. Een beukenhaag doet er immers wel 5-7 jaar over om echt goed in hoogte te zijn en vol in het blad te zitten. Door de kant- en klare hagen heb je vaak binnen 2 jaar een volle en grote haag.

Groene haag afscheiding zorgt voor privacy

De groene afscheiding moet zorgen voor privacy en natuurlijk fluitende vogels en zoemende insecten. Wil je een haag aanplanten dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit van de plant en waarvoor je hem wilt gebruiken. Moet het echt een snelle erfafscheiding worden die privacy geeft of is het voor de sier. Mag hij bijvoorbeeld in de winter zijn bladverliezen of moet hij snel groeien?

Grofweg kan je 2 hoofdsoorten onderscheiden. Dat zijn bladverliezende en bladhoudende hagen. Een bladverliezende haag is bijvoorbeeld een beukenhaag, meidoorn, liguster en Spaanse aak / veldesdoorn. Bladhoudende hagen zijn de taxus, buxus, conifeer en laurier. Een beukenhaag kan het dorre blad vasthouden in de winter. Hierdoor behoud je toch grotendeels privacy. Een taxus en buxus worden veelal gebruikt voor omlijsting van je tuin. Dit zijn over het algemeen strakke hagen die niet hoger worden dan 50-100 cm.

Verschillende hagen

De grotere hagen worden gevormd door haagbeuken (Fagus sylvatica) of de laurier (prunus). Ook deze heb je in meerdere soorten. De haagbeuk heb je in een rode variant en de laurier heb je in een chiquere varianten zoals de portugese laurier. Het verschil tussen deze twee is groot. De laurier groeit snel en blijf groen in de winter en wordt snel fors in omvang. Ideaal voor een grote tuin waar je snel beschutting wilt. Een beukenhaag groeit veel langzamer en wordt bruin bij de winter. De beukenhaag daarentegen heeft wel het sierlijke element dat je deze als een strakke haag kan snoeien met strakke lijnen. Dit kan bij een laurier veel moeilijker. Veel inspiratie kan je ook op doen in het woon en leven blog.

Let bij de aankoop op het verschil in prijzen en hoe ze aangeleverd worden. In pot, met kluit of blote wortel. De blote wortel planten zijn het goedkoopst, echter hebben ook veel meer aandacht nodig om een mooie haag te worden. Daarnaast duurt het bij de blote wortel planten veel langer voordat je een volwaardige haag hebt en je kan ze niet de gehele winter planten. Bij een pot of met kluit kan dat wel. Als je meer wilt weten over hagen ga dan naar haag en heg, de specialist in het verzorgen en leveren van hagen.

You Might Also Like