Veilig wonen

Gasbrander met verschillende vlammen

9 november 2017

Met een gasbrander kun je verschillende soorten vlammen maken. De grootte van de vlam regel je met de gasregelschroef. Hoe meer gas, hoe groter de vlam wordt. Je regelt de hitte van de vlam met de luchtring. Als je de luchtring omlaag draait, dan komt er steeds meer lucht bij de vlam. De vlam wordt dan ook heter en wordt dan blauw. Als de luchtring van de brander omhoog is dat is de luchttoevoer  afgesloten. Je krijgt een gele vlam. Als je de brander aansteekt, dan moet de luchtring omhoog zijn.

Voor- en nadelen gasbrander.

Een voordeel is dat een gasbrander goed tegen een stootje kan, beter dan een normale aansteker. Dit komt doordat gasbranders niet van plastic, maar van metaal gemaakt worden. Ga je bijvoorbeeld vuurwerk afsteken bij een stevige wind dan komt dit heel goed van pas. Daarnaast liggen gasbranders vaak fijner in de hand dan normale aanstekers. Dit komt door het formaat van gasbranders. Gasbranders zijn wat groter dan normale aanstekers. Wil je een aansteker aanschaffen denk er dan eens over om een gasbrander te kopen.

Wat voor een brander kan ik kiezen.

Hierbij kan je denken aan waar je de brander het meest voor gaat gebruiken.  Laten we eens kijken naar de gas- en benzinebrander. En natuurlijk kun je elke brander wel voor een keertje voor iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld  een reisje.  Ga je alleen op pad dan heb je aan een kleine gasbrander met blikje genoeg. Ga je een enkele keer op pad dan volsta je met een goedkopere brander maar de brandstof is wel duurder. Met een groep zou ik voor een brander met meer vermogen kiezen.  Als je wat vaker op pad gaat kun je beter voor een vloeistof benzinebrander gaan. Deze branders zijn wel duurder maar daar is de brandstof goedkoper van.

You Might Also Like