In en rondom huis

Efficiënt thuiswerken doe je zo: 3 tips

28 augustus 2023
Kantoorplek in je eigen huis

Inmiddels is het voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld om een of meerdere dagen vanuit huis te werken. Bij steeds meer bedrijven wordt dit dan ook standaard van je verlangd. Dat biedt voordelen ten opzichte van reistijd en veelal ook de efficiëntie. Toch zijn er ook mensen waarbij thuiswerken minder in de smaak valt. Zij klagen over het feit dat de scheidingslijn tussen zakelijk en privé te dun wordt. Of dat het niet te doen is om te werken waar de kinderen bij zijn. Werken vanuit huis is nou eenmaal wel even andere koek dan werken vanaf een professioneel kantoor. Gelukkig hoeft niets je in de weg te staan om efficiënt te kunnen werken. De volgende drie tips helpen je hierbij. 

1. Creëer een eigen ruimte 

Zodra je echt structureel vanuit huis gaat werken, is het ook belangrijk om over een eigen ruimte te beschikken. Je kunt dan niet meer van jezelf verwachten dat je dit simpelweg even vanaf de bank, het bed of de eettafel kan doen. Een eigen ruimte is dan absoluut onmisbaar. Niet alleen om afleiding te voorkomen, maar ook om privé en zakelijk beter te scheiden. Als je een eigen plek hebt, is het ineens wel weer mogelijk om na een werkdag de deur achter je dicht te trekken. 

Helaas zijn we niet allemaal gezegend met extra kamers in huis. Als alle ruimtes al gevuld zijn, zul je toch creatiever moeten zijn. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Goed voorbeeld zien we terug op https://www.tuyn-kantoor.nl/. Hierbij worden complete kantoorruimtes gerealiseerd in eigen tuin! Dit is natuurlijk een uitstekende oplossing voor mensen die wel gezegend zijn met een grote tuin, maar geen extra ruimte hebben in huis. 

Het voordeel van een kantoor in tuin is dat je jezelf hierdoor echt makkelijker afzondert van de rest van de woning. Iets wat de meeste mensen juist erg lastig vinden. Je zit toch al snel in je gewone woonsetting. Hierdoor liggen verleidingen op de loer. Uitstelgedrag in de vorm van nog ‘even een wasje draaien’ of even snel iets opruimen komt vaak voor. Je bent toch thuis, dus waarom zou je dan niet even snel twee vliegen in één klap slaan? Besef echter goed dat dit jouw werktijd is. Als je op kantoor bent, kan dit ook niet. Een aparte ruimte kan dan zeker helpen om dit soort verleidingen te weerstaan.

2. Blijf in je vaste routine 

Het is heel verleidelijk om later te beginnen als je vanuit huis werkt. Of jezelf misschien helemaal niet klaar te maken voor de dag. Zolang je niet hoeft te videobellen, is er immers niemand die ziet dat jij nog steeds met ongekamd haar of in een pyjama zit. Misschien. Erg bevorderlijk voor de productiviteit is het echter niet. Probeer daarom ook tijdens een dag thuiswerken gewoon in je vaste routine te blijven. Sta om dezelfde tijd op, maak je echt klaar voor de dag en ‘vertrek’ naar je werk. 

3. Investeer in ergonomie 

Een goede werkhouding is ook als je thuiswerkt van essentieel belang. Zo voorkom je lichamelijke ongemakken voor nu en de toekomst. Investeer daarom in ergonomische kantoormeubelen, zodat je prettiger en efficiënter kunt werken. 

You Might Also Like