Groen wonen

Een plafondlamp met sensor kiezen

3 juli 2018

Een lamp met een sensor is allang bekend voor gebruik buiten. Als je naar buiten gaat als het donker is, is het erg makkelijk als het licht vanzelf aangaat. Tegenwoordig worden lampen met een sensor ook binnen toegepast. Voor een plafondlamp met sensor kun je prima online terecht en het aanbod is groot.

Geschikt voor verschillende vertrekken

Een plafondlamp met sensor kan in verschillende vertrekken gebruikt worden. Het is met name erg handig in vertrekken waar je inloopt en maar even blijft. Op het moment dat de sensor beweging detecteert gaat het licht aan. Stel, je loopt de gang in maar meteen verder. Om er dan voor te zorgen dat je goed kunt zien gaat het licht aan maar na een poosje indien er geen beweging meer is gaat het ook weer vanzelf uit. Zo hoef je zelf het licht niet meer uit te doen en dat is vooral handig als je dit nog wel eens vergeet. Een plafondlamp met sensor gaat na een tijdje vanzelf uit en verbruikt daarom minder stroom. Goed voor het milieu en voor je portemonnee.

 

Bewegingssensor op de lamp

Plafondlampen worden uitgerust met twee soorten sensoren. De eerste is een bewegingssensor die aangaat als er beweging gezien wordt. Dit is met name erg handig als je een trap opgaat of wanneer je door een bepaalde ruimte loopt. In ruimtes waar je langer verblijft zoals de woonkamer of keuken is een dergelijke lamp minder geschikt omdat deze uitgaat wanneer er geen beweging meer wordt waargenomen. Het is daarom zaak goed te kijken in welke ruimtes ze wel zinvol zijn.

 

Handig voor thuis en op kantoor

Een plafondlamp met een bewegingssensor is niet alleen thuis ideaal maar kan ook op kantoor of in een bedrijfspand nuttig zijn en besparend werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een keukentje waar zo nu en dan iemand inloopt maar waar niet de hele dag iemand aanwezig is. Ook bij de toiletruimte is een lamp met sensor ideaal. Als je naar binnen loopt gaat het licht aan en als je de ruimte verlaten hebt gaat het weer uit. Zo blijft het licht ook nooit onnodig branden.

 

Een bewegingssensor zelf instellen

Een bewegingssensor kun je zelf instellen. Deze gaat aan op beweging maar de tijd dat deze aanblijft kun je zelf bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de lamp twee minuten nadat er geen beweging meer wordt waargenomen zichzelf weer uitschakelt. Als je liever wilt dat dit langer duurt kan dat natuurlijk ook.

 

Schemersensor op de lamp

Naast een bewegingssensor worden plafondlampen en anders types tegenwoordig ook vaak uitgerust met een schemersensor. Deze sensor signaleert wanneer het donker begint te worden in een bepaalde ruimte waardoor het licht dan vanzelf aangaat. Dit is praktisch als je niet thuis bent omdat er dan vanzelf licht gaat branden en de indruk gewekt wordt dat er toch iemand is. Ben je wel thuis dan betekent dit ook meteen dat er licht brandt op plekken die anders wat donker zijn en jij niet meer hoeft op te staan om zelf de lichtschakelaar om te zetten.

 

You Might Also Like