In de tuin

Bomen vol bloemen

13 december 2016

Het voorjaar begint pas echt als bomen in bloei komen. De meeste bomen krijgen tussen april en mei de eerste bloemen. Kies je voor fruitbomen dan verschijnen vanaf de zomer ook nog eens de eerste vruchten. Zo heb je twee keer plezier van je bloesemboom!

Alleen bloemen

Er zijn bomen waar alleen bloemen aan komen, zoals bijvoorbeeld de Magnolia of de gouden regen. Magnolia of beverboom bloeit al heel vroeg in het seizoen met grote tulpachtige bloemen. Hoewel het eigenlijk een struik is, noemt iedereen het een boom. Gouden regen (Laburnum waterii ‘Vossii’) krijgt in juni gele bloemen die in trossen naar beneden hangen. Heel bijzonder en een beetje tropisch in uiterlijk is de Perzische slaapboom (Albizia). Deze bloeit rozerood in de zomer en het blad vouwt dicht in het donker. Heel bekend is natuurlijk de sierkers (Prunus) met grote trossen roze bloemen in het voorjaar.

Bloemen en vruchten

Wil je na de bloei later vruchten aan de boom, voor jezelf of de vogels, dan is er volop keus. Fruitbomen bloeien in april, mei en geven vanaf de zomer vruchten. Ze worden niet heel groot, waardoor ze prima in een kleine tuin passen. Sierappels, die ook niet groot worden, bloeien in het voorjaar, in de nazomer tot in de herfst verschijnen hele kleine appeltjes in geel, oranje of rood. Deze zijn wel eetbaar voor ons, maar niet erg lekker, vogels zijn er wel gek op. Een andere mooie bloeier is de krentenboom. Eigenlijk is dit een struik, maar is te koop met één stam. In het vroege voorjaar verschijnen hele kleine witte bloemen, in de zomer bessen en in het najaar heeft hij een mooie herfstkleur.

Van bloeiende bomen heb je veel plezier, eerst van de bloemen en als je wilt van fruit. Wil je wel vruchten maar hoef je ze niet zelf te eten, dan laat je ze liggen voor de vogels en insecten. Ze zullen je dankbaar zijn!

You Might Also Like