Energie besparen

7 tips om te besparen op verlichting

29 februari 2016
besparen op verlichting

Lampen kunnen enorm veel doen voor de sfeer in je woning. Maar… mooie lampen kunnen ook best prijzig zijn. Wist je dat je heel veel kan besparen op verlichting? Met deze tips verdien je die mooie, dure lamp die al tijden op je verlanglijstje staat gemakkelijk terug.

  1. Laat lampen niet onnodig aanstaan

Doe lampen uit als je een ruimte verlaat. Kleine moeite, maar hiermee bespaar je veel energie. In ruimtes waar je in en uit loopt, zoals de gang of het toilet, kun je ook kiezen voor een bewegingssensor. Dan gaat het licht aan als je er bent, en uit als er lang geen beweging wordt waargenomen in de ruimte.

  1. Kies voor tuinverlichting op zonne-energie

Verlichting in je tuin? Kies dan voor tuinlampen op zonne-energie. Overdag slaan de lampen de zonne-energie op, zodat ze ’s avonds als het donker is de tuin kunnen verlichten. Ideaal, want het kost je niets na de aanschaf!

  1. Dim je verlichting

Met dimmers kun je een woning veel sfeervoller verlichten. Wist je dat je met dimmers ook bespaart op de energierekening? Door de intensiteit van de verlichting te verlagen, gebruik je namelijk minder stroom.

  1. Ga voor ledlampen

Ledlampen zijn in aanschaf wat duurder dan gloei- en halogeenlampen. Gelukkig heb je dit zo terugverdiend, want ik gebruik kosten ze héél wat minder. Zo’n 12 euro per jaar, per lamp. Naast dat ze veel energiezuiniger zijn, gaan ze namelijk een stuk langer mee; ongeveer 15 keer.

  1. Kies voor lichte kleuren in je woning

Ook met de inrichting van je woning kan je besparen op verlichting. Een lichte woning heeft namelijk minder verlichting nodig dan een woning met veel donkere kleuren. Kies dus voor lichte muren, plafonds en vloeren. Dit zorgt er bovendien ook nog eens voor dat je woning een stuk groter oogt.

  1. Zet vaker kaarsen aan

Kaarsen zorgen voor een gezellige, romantische sfeer in huis. En door kaarsen aan te doen, in plaats van lampen, bespaar je op de energierekening. Win-winsituatie dus!

  1. Vergelijk energie

Last but not least… Ga energie vergelijken. Hiermee bespaar je al snel € 250,- per jaar. Makkelijk verdiend, toch?

You Might Also Like