Groen wonen

Belangrijke informatie voordat je zonnepanelen aanschaft

7 oktober 2019
Zonnepanelen informatie

Zonnepanelen zijn een van de makkelijkste maatregelen om jouw huis duurzamer te maken. Niet alleen draag je zo een steentje bij aan het milieu, ook kan je een leuk zakcentje verdienen. Daarom is het slim om je te verdiepen in zonnepanelen. In dit artikel staan de belangrijkste vragen voor je op een rij: wat kosten zonnepanelen, hoe werken ze, hoe lang gaan zonnepanelen mee en voor welke subsidies je in aanmerking komt.

Wat kosten zonnepanelen?

Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven. De kosten van je zonnepanelen zijn afhankelijk van hoeveel je verbruikt. Dit wordt aangeduid in kiloWattuur. Ga er vanuit dat een huishouden van twee personen zo’n 4.000 kiloWattuur aan stroom verbruikt. Schaf dan 18 zonnepanelen aan, met elk een vermogen van 250 Wp. Ga hierbij uit dat wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen je ongeveer 8.000 euro kwijt bent.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, die alleen stroom transporteert zodra er licht op valt. Indien de zon op het zonnepaneel schijnt, wekt het paneel stroom op, doordat de positieve stroom van de cellen op het zonnepaneel en de negatieve lading daaronder in contact komen.

Verder schaf je naast zonnepanelen ook een omvormer aan, die deze stroom letterlijk omvormt naar bruikbare stroom voor je huishouden.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen kunnen tot wel 25 jaar meegaan. Wel verliezen de zonnepanelen in het vermogen. Na 12 jaar verliezen de panelen ongeveer 10 procent en bij 25 jaar is dit ongeveer 20 procent.

Van welke subsidies profiteer bij de aanschaf van zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen profiteer je van verschillende subsidies. Zo krijg je je volledige btw terug indien je de zonnepanelen in 2019 aanschaft. Verder heb je de mogelijkheid om een energielening af te sluiten. Hierdoor is het wellicht interessant voor je om je huis verder te verduurzamen en een warmtepomp of een inductiekookplaat aan te schaffen. Tot slot: kijk verder of je subsidie krijgt van de gemeente. Zo ben je lekker voordelig uit!

You Might Also Like