Huis

Asbest in huis: wat te doen

8 april 2019

Al ruim 25 jaar is het gebruik van de kankerverwekkende stof asbest verboden. Echter betekent dit wel dat er in huizen die voor 1994 gebouwd zijn mogelijk nog wel asbest verwerkt is. Als je verbouwplannen hebt kan dat een risico vormen. Daarom is het belangrijk om je woning te laten onderzoeken. Zo voorkom je tijdverlies en extra kosten tijdens de verbouwing als er ineens toch asbest aanwezig blijkt te zijn.

Hoe weet je of er asbest in je woning aanwezig is?

Op breukvlakken en bij beschadiging van asbesthoudend materiaal kan je een vezelachtige structuur zien. Maar dit betekent niet altijd dat er asbest in dit materiaal verwerkt is. Dit weet je namelijk pas zeker als je een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf een asbestinventarisatierapport laat opstellen. Bij twijfel is het zeker verstandig om dit te laten doen, als je tijdens de verbouwing erachter komt dat er asbest aanwezig is dan krijg je te maken met tijdverlies en enorm veel extra kosten.

Wat te doen bij asbest in huis?

Blijkt uit het onderzoek dat er asbest in huis aanwezig is, dan is het afhankelijk van de plek waar de schadelijke stof zit of je dit wilt laten verwijderen of juist wilt laten zitten. Zijn de vezels onbeschadigd en zitten ze stevig vast? Dan kan er een asbestbeheerplan geschreven worden om dit gewoon te laten zitten. In sommige gevallen is het ook aangeraden om de asbest in huis te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Geen overheidssubsidie meer

Voor de verwijdering van asbesthoudende daken was er door de overheid een subsidieregeling die liep tot 1 januari 2020. Hiervoor stelde de overheid €75 miljoen beschikbaar, maar dat geld is inmiddels op. Wilt u tegenwoordig asbest laten verwijderen? En kunt u dit als huiseigenaar niet zelf niet betalen? Dan moet je de oprichting van een nieuw fonds even afwachten. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid werken namelijk een een nieuw asbestfonds dat in de loop van 2019 actief wordt.

You Might Also Like