In de tuin

Alles over je eigen auto-oplaadpunt in de tuin

9 november 2016

Tegenwoordig horen we steeds meer over elektrisch rijden. Dat is beter voor het milieu en vaak ook beter voor de portemonnee. Toch zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden over het opladen van de auto bij de eigen woning. Je kunt zelf een laadpaal in de tuin of bij de woning laten plaatsen. Om wat onduidelijkheid weg te nemen, bespreken we hieronder kort het hoe en wat van laadpalen voor elektrische auto’s.

Hoe werken laadpalen voor elektrische auto’s?

Volledig elektrische auto’s hoeven niet te tanken, maar moeten in plaats daarvan worden opgeladen. Hiervoor heb je een laadpaal, een laadpas en een kabel nodig. Met deze laadpas registreer jij je bij de paal, met de kabel kun je de paal aan de auto verbinden.

Hoe vraag ik een paal aan?

Je kunt bij diverse diensten een laadpaal bestellen, bijvoorbeeld bij de ANWB. Het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein is nooit een probleem en kan altijd. Het plaatsen van een paal op gemeentegrond is echter niet altijd mogelijk. Hiervoor is namelijk een vergunning nodig, waar de verkopende partij je – gelukkig – bij kan helpen. Het hangt van de gemeente en het aldaar gevoerde beleid af of zo’n paal er kan komen. Wanneer er op gemeentegrond een paal wordt geplaatst, kunnen ook anderen met elektrische auto’s daar hun auto opladen. Je hebt dus geen alleenrecht voor de paal. Het is dan ook niet meer toegestaan om met niet-elektrische auto’s bij de paal te parkeren.

Hoe lang duurt opladen?

Het opladen van de auto duurt vaak een lange tijd: al snel een uur of 8. Er zijn snellaadpalen waar het opladen veel sneller gaat. Thuis gaat het laden vaak langzamer, afhankelijk van het merk en type laadpaal en het type auto dat je rijdt.

You Might Also Like