Energie besparen

Zonnepanelen: de voor- en nadelen

28 november 2018

Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van zonnepanelen voor op het dak van hun woning. Dit is niet voor niets! Zonnepanelen bieden verschillende voordelen en maken het mogelijk om bij te dragen aan een beter milieu. Door zelf groene stroom op te wekken, hoef je immers minder grijze stroom af te nemen van het stroomnet. Op deze manier komen er minder schadelijke stoffen in de lucht, waardoor een verdere verslechtering van het milieu voorkomen kan worden! Lees snel verder, om te zien welke voordelen zonnepanelen met zich meebrengen. Ook wordt ingegaan op de nadelen hiervan

Voordelen van zonnepanelen op het dak van je woning

Het voornaamste voordeel van het gebruik van zonnepanelen, is het feit dat je jaarlijks bespaart op de energiekosten. Je kunt de opgewekte groene stroom direct gebruiken! Heb je energie over? In dat geval kun je dit verkopen aan de energieleverancier. Je levert de stroom hierbij aan het stroomnet, waarna de “verkochte” stroom van je eigen energieverbruik wordt afgetrokken. Een ander voordeel is dat zonnepanelen een steeds hoger rendement bieden, door de ontwikkelingen op het gebied van de technologie die hierbij gebruikt wordt. Ook wordt er steeds meer geïnvesteerd in zogenaamde thuisbatterijen.

Zonnepanelen kunnen ook nadelen hebben

Ondanks de sterk verbeterde technologie op het gebied van zonnepanelen, is nog steeds een behoorlijke investering noodzakelijk. In het bijzonder wanneer je de zonnepanelen wilt combineren met een thuisbatterij om groene energie op te kunnen slaan. Zonder zo’n batterij is het opslaan van groene energie niet mogelijk, aangezien dit direct aan het stroomnet wordt verkocht als je dit zelf niet gebruikt. Een tweede nadeel aan het gebruik van zonnepanelen op je dak, is dat het niet ieder jaar even zonnig is. Hierdoor is het lastig in te schatten hoe hoog je energiekosten op jaarbasis uit zullen vallen.

You Might Also Like