In en rondom huis

Wil jij jouw oprit laten bestraten? Hier moet je op letten

20 november 2018

De oprit is een belangrijke factor in de uitstraling van jouw woning. Het is de plek die jouw bezoekers als eerste zien. Kan jouw oprit wel wat opfrissing gebruiken en wil je deze opnieuw aan laten leggen? Het bestraten van een oprit is een flinke klus die veel specifieke kennis vereist. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij het bestraten van jouw oprit zo goed mogelijk uit kunt voeren.

Het belang van een goede ondergrond

Jarenlang genieten van een prachtige, strakke oprit? Dan is een goede ondergrond van groot belang. Door te kiezen voor het juiste zand én de ondergrond laag voor laag aan te trillen, wordt er een stevige ondergrond gecreëerd en is de kans op verzakkingen minimaal.

Afschot

Het kan in Nederland flink regenen. Van heftige plensbuien tot dagenlange miezerbuien, ons klimaat kent het allemaal. Al dat water moet afgevoerd worden, omdat het anders voor behoorlijk veel overlast kan zorgen. Door ervoor te zorgen dat jouw oprit voldoende afschot heeft (enkele centimeters verschil is vaak al voldoende) richting de waterafvoerpunten, worden plassen regenwater op het straatwerk voorkomen en blijft de kans op verzakkingen minimaal.

Waterafvoer en riolering

Voldoende afschot is belangrijk, maar zonder voldoende afvoerpunten zijn ze nutteloos. Door voldoende waterafvoerpunten aan te leggen en te investeren in riolering van hoge kwaliteit wordt het regenwater op de juiste wijze afgevoerd de levensduur van jouw bestrating verlengd. Daarnaast is het belangrijk om een aantal doorspuitpunten aan te leggen, zodat eventuele verstoppingen, veroorzaakt door zand of bladeren, snel en eenvoudig opgelost kunnen worden.

Steendikte

De oprit wordt het meest intensief gebruikt en tevens het zwaarst belast van alle bestratingsvormen op jouw perceel. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor bestrating die hier tegen bestand is. Wil je zeker weten dat jouw tegels/stenen niet breken of verzakken? Kies dan voor bestrating met een minimumdikte van 7 centimeter. Deze dikte is geschikt om auto’s en andere voertuigen te dragen.

Legverband

Niet alle legverbanden zijn geschikt om zware voertuigen te dragen. Er zijn twee legverbanden die uitermate geschikt zijn voor het bestraten van een oprit: het keperverband en het elleboogverband. Deze legverbanden zorgen er voor dat de kans op verschuivingen minimaal zijn en geven jouw nieuwe oprit bovendien een mooie, verzorgde uitstraling.

Afwerking

Een goed begin is het halve werk, maar de laatste puntjes op de “i” zetten is minstens zo belangrijk. Door het straatwerk goed af te werken wordt de levensduur verlengd én zorg je ervoor dat jouw oprit een prachtige uitstraling heeft. Onder goede afwerking valt onder andere het plaatsen van opsluitbanden, die ervoor zorgen dat de bestrating niet gaat schuiven. Ook het voor de laatste keer aantrillen van het straatwerk is belangrijk. Hierdoor nestelen de stenen zich goed in de ondergrond.

Oprit laten bestraten door een professional

Heb je twee linkerhanden of geen enkele ervaring met bestraten? Dan is jouw oprit laten bestraten door een professioneel bestratingsbedrijf een beter plan. Dankzij hun jarenlange ervaring en brede kennis van bestrating weet je zeker dat het resultaat helemaal naar wens is en jarenlang mee gaat.

You Might Also Like