Veilig wonen

5 woonverzekeringen die je moet hebben afgesloten

9 april 2020

Heb je net een nieuwe woning? Dan ben je daar natuurlijk super blij mee. In je hoofd zul je vooral bezig zijn met de inrichting, maar vergeet niet dat je ook bepaalde woonverzekeringen moeten afsluiten. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

 

Eerst even snel terugkomen op het huis inrichten. Want dat is toch het allerleukste om te doen! Voor welke stijl ga je? Welke meubels horen daarbij? Wat is praktisch en wat is mooi? Het zijn zoveel vragen. Maar dit zijn de dingen waar je aan moet denken bij het inrichten van jouw huis.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij sommige geldverstrekkers is de overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht als je een hypotheek afsluit. Met deze verzekering wordt er een (vooraf bepaald) bedrag uitgekeerd als de verzekerde persoon komt te overlijden. De hoogte wordt bepaald op basis van het risico dat de geldverstrekker moet afdekken. Dankzij deze verzekering wordt de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost, en kan jouw partner of nabestaanden wel in het huis blijven wonen als jij er zelf niet meer bent. Klinkt niet als de leukste verzekering, maar wel eentje die je graag wilt.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is een verzekering die veel dekt. Is jouw woning beschadigd door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak? Met een opstalverzekering hoef jij je geen zorgen te maken. Ook de schuttingen, leidingen, centrale verwarming, sanitair en centrale verwarming vallen onder deze verzekering. Jouw inboedel, dus de meubels, vallen hier niet onder.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Vroeger was het verplicht: de aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel dat nu niet meer het geval is, is het toch verstandig om deze af te sluiten. Valt er een dakpan van jouw woning op de auto van de buren? Of veroorzaak je onverhoopt andere schade bij de buren? Met de verzekering maak jij je niet druk om de kosten, maar kun jij rustig weer met de buren gaan borrelen.

 

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering? Een nieuw huis is vaak ook nieuwe meubels. En die wil je verzekeren! Want een ongelukje zit in een klein hoekje. Dan wil je dat het allemaal goed geregeld is. Waar de opstalverzekering goed voor de woning zelf zorgt, doet de inboedelverzekering dat voor jouw meubilair.

 

Woonlastenverzekering

Je hoopt dat het je nooit overkomt, maar het kan onverwacht gebeuren dat je werkloos raakt of arbeidsongeschikt. En dan kan het lastig zijn om de hypotheek te blijven betalen. Sluit daarom een woonlastenverzekering af. Deze verzekering keert een bedrag uit als jouw inkomen daalt als gevolg van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Gedurende een bepaalde periode kun je dankzij deze verzekering (een deel van) de hypotheeklasten betalen.

You Might Also Like