In de tuin

3x tuin inspiratie en trends voor 2021

10 december 2020

Heb jij net een nieuwe woning gekocht en wil je de tuin flink aanpakken? Of is jouw tuin inmiddels wel aan een opfrisbeurt toe? Dan is het goed om ideeën op te doen om de achtertuin compleet naar jouw wens in te richten. In deze blog delen we 3 trends voor 2021 in de wereld van tuinen. Doe hier tuin inspiratie op en ontdek welke materialen, stijlen en inrichtingen ‘hot’ zijn voor het komende jaar!

 

De tuintrends voor 2021

Onze samenleving verandert snel en dit zien we ook terug in onze tuinen. Elk jaar zijn er nieuwe trends. Waar vroeger bijvoorbeeld veel gebruik werd gemaakt van sierstenen en zwerfkeien in de tuin, geven mensen tegenwoordig vaker de voorkeur aan strakke 60 x 60 tegels. Andere trens die in 2020 populair zijn geworden zijn o.a. het gebruik van duurzame materialen en het verwerken van Scandinavische details in de tuin. 

 

Hieronder delen we 3 tuintrends voor het komende jaar, zodat jij klaar bent om jouw tuin onder handen te nemen. Of je nu zelf aan de slag gaat of een hovenier inhuurt, deze trends kun je altijd in het ontwerp verwerken.

 

De tuin als leefruimte

Het wordt steeds normaler om de tuin als leefruimte te gebruiken. De tuin is niet slechts mooi voor het oog, het biedt ook functionele ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een grote relaxplek in de tuin, het inrichten van een buitenkeuken of het plaatsen van een overkapping met ingebouwde lounge. 

 

Ons leven wordt steeds drukker en door het thuiswerken voelt de woonkamer ook niet altijd meer als een plek om tot rust te komen. De tuin is dan een ideale plek om even echt te ontspannen en te ontvluchten aan de drukte in huis. In de zomer kun je heerlijk genieten in je tuinset, maar voor de minder mooie dagen is een blokhut of overkapping perfect. Koude dagen? Met een heater of haardvuur heb je het toch lekker warm in jouw tweede woonkamer!

 

Terugkeer van ‘natuur’

Tuineren komt weer helemaal terug! Lange tijd zagen we de groene tuin verdwijnen en kozen veel mensen voor een strakke tuin met veel bestrating en weinig planten. Dit jaar is de omslag echter begonnen. Lekker in de tuin bezig zijn werkt ontspannend en daarom kiezen meer mensen weer voor begroeiing in de tuin. Uit de Tuinmonitor 2020 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1 tot 4 uur per week besteden aan tuinieren.

 

Gras in plaats van kunstgras en veel beplanting om de natuur weer te laten bloeien. Bovendien help je op deze manier het milieu. Je biedt flora en fauna namelijk de kans om te overleven en bloeien. Op deze manier zorg jij er mede voor dat bepaalde dieren en insecten blijven bestaan. 

 

Boho stijl tuinen

Twijfel jij nog over de inrichting van je nieuwe tuin? De boho woonstijl is trendy en past goed bij de groene tuintrends van 2021. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijk materialen, zoals bamboe, rotan en hout. Deze natuurlijke materialen zijn perfect te combineren met een tuin vol planten, bloemen en ‘leven’. 

 

Kies bijvoorbeeld voor bamboe decoratie in de tuin en een houten loungeset. Een bohemian tuin biedt een mooie combinatie aan kleuren en stijlen. Heerlijk om zo je eigen comfortabele hoekje in de tuin te creëren met deze bijzondere inrichting. 

 

Tuinman inhuren of zelf doen?

Wil jij komend voorjaar met de tuin aan de slag? Het renoveren van je achtertuin kan je natuurlijk goedkoop zelf doen, maar in veel gevallen kun je beter een hovenier inschakelen. De tuinman neemt jou namelijk veel werk en moeite uit handen. Bovendien ben je verzekerd van vakwerk en krijg je garantie op het geleverde werk. Wat kost een tuinman? Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de 30 en 45 euro. Een goede tip om te besparen is zelf het materiaal kopen en de werkzaamheden door de hovenier laten uitvoeren! 

You Might Also Like