Groen wonen

Een echtscheiding: wat gebeurt er met de hypotheek?

25 april 2016

Wanneer jij en je partner samen een huis kopen, zul je ongetwijfeld met je hoofd in de wolken lopen en is het moeilijk voor te stellen dat jullie ooit misschien minder blij zijn met elkaar. Toch zijn dit soort praktische zaken iets om bij stil te staan: wat gebeurt er met het huis en de hypotheek wanneer jullie onverhoopt weer uit elkaar gaan?

Er zijn meerdere opties voor stellen die een koophuis hebben en besluiten uit elkaar te gaan. De meeste mensen kiezen ervoor om het gezamenlijke huis te verkopen na de scheiding. Soms is dat omdat ze niet in een huis willen blijven wonen waar zoveel herinneringen aan vastzitten, maar het kan ook zijn dat het financieel lastig is om alleen in het huis te blijven wonen. Als jullie allebei een nieuwe woning en hypotheek gaan zoeken, houd dan rekening met eventuele alimentatie die je betaalt.

Mochten jullie met een restschuld blijven zitten na de verkoop, dan wordt deze door jullie gedeeld. Wanneer jullie een hypotheek met NHG hebben afgesloten kan de restschuld eventueel overgenomen worden, zodat jullie hier niet mee blijven zitten tijdens de zoektocht naar nieuwe huizen. Het kan ook juist zo zijn dat jullie huis méér waard is dan de hypotheek – dan is er sprake van overwaarde. In dat geval krijgen jullie te maken met de bijleenregeling, en moet je de vrijgekomen overwaarde binnen drie jaar gebruiken voor de aankoop van een andere woning.

Wanneer een van jullie alleen in het koophuis wil blijven wonen, dan kan hij of zij de ander na goed overleg ‘uitkopen’, en daarmee diens hypotheekschuld overnemen. Je moet dan wel eerst goed onderzoeken of je financiële situatie sterk genoeg is om de gehele hypotheek alleen te betalen. De bank zal je hypotheek opnieuw beoordelen: je inkomen en de waarde van de woning worden opnieuw beoordeeld, en als je eerst een aflossingsvrije hypotheek had, mag die niet als 100% aflossingsvrij worden voortgezet.

Een laatste optie is dat de hypotheek op twee namen blijft staan, terwijl één iemand ergens anders gaat wonen. Dit is de minst aantrekkelijke optie, omdat je dan toch nog op een bepaalde manier gebonden aan elkaar bent. Daarnaast heeft degene die wel meebetaalt, maar niet in de woning verblijft na twee jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Binnen die twee jaar kun je nog enkele zaken afhandelen, zoals de inboedelverdeling.

Voor een goed advies over uw hypotheekvragen kun je terecht bij Hypotheekadviseurs Amsterdam. Zoek en vergelijk de beste adviseurs.

You Might Also Like