Grote klussen, Kozijnen

Welk materiaal is geschikt voor jouw kozijnen?

15 januari 2016

Je bent van plan om een huis te bouwen, of je ziet dat jouw kozijnen vervangen zouden moeten worden. Eén van de eerste keuzes die je zult moeten maken betreft de keuze van het materiaal van de kozijnen. Heb je liever de natuurlijke look van houten kozijnen? Of ga je voor strakke aluminium kozijnen? In dit artikel kun je alle informatie vinden die jij nodig hebt bij het kiezen van het materiaal van jouw nieuwe kozijnen.

Het populairste materiaal wat je het meeste ziet voor kozijnen is kunststof. Vroeger stonden kunststof kozijnen bekend als erg lelijk. Tegenwoordig zijn ze te koop in vele soorten en maten en heeft kunststof het lelijke imago van zich afgeschud. Daar komt ook nog bij dat kunststof gemiddeld 15% goedkoper is dan houten kozijnen en wel 20% goedkoper dan aluminium kozijnen. Andere voordelen van kunststof zijn dat het onderhoudsarm is en bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Doordat kunststof kozijnen in zoveel soorten en maten te verkrijgen is, is het geschikt voor elk interieur.

Houten kozijnen zijn van nature goede isolatoren en hebben een warme uitstraling. Hout word al zeer lang gebruikt om kozijnen van te maken. Let wel op dat (als het budget dit toelaat) je kiest voor hardhouten kozijnen. Deze hebben namelijk een langere levensduur (60 tot 70 jaar), wanneer deze goed onderhouden worden. De prijs van houten kozijnen is relatief goed. Voor 1 vierkante meter ben je gemiddeld tussen de 750 en de 900 euro kwijt (inclusief montage  en HR++ glas).

Aluminium kozijnen passen uitstekend in een strak en modern interieur. Het heeft vrijwel geen onderhoud nodig en tegenwoordig zijn de isolerende eigenschappen van aluminium kozijnen erg goed. Houd er wel rekening mee dat je gelijk de juiste kleur kiest, want het is onmogelijk om aluminium kozijnen opnieuw te schilderen.

De laatste optie qua materiaal voor kozijnen is staal. Stalen kozijnen zie je tegenwoordig weinig meer, omdat het het imago heeft van slechte isolatie. Dit is onterecht, omdat tegenwoordig speciale isolerende systemen kunnen worden ingebouwd waardoor het net zo goed isoleert als bijvoorbeeld hout of kunststof. Voor de strakke en elegante uitstraling van stalen kozijnen betaal je wel een behoorlijke prijs. Het is zelf het duurste van de 4 materialen opties. Voor 1 vierkante meter betaal je al gauw tussen de 1.100 en 1.200 euro per vierkante meter (inclusief montage en HR++ glas).

Nadat je voor jezelf een keuze hebt kunnen maken wat betreft het juiste materiaal voor jouw woning is het belangrijk om leveranciers te vergelijken, zodat je de beste kwaliteit kan krijgen voor de beste prijs. Een goede site om te vergelijk is bijvoorbeeld www.kozijnen-kiezen.nl waar je nog meer informatie kan vinden en ook leveranciers kan vergelijken.

Succes met kiezen!

You Might Also Like