In en rondom huis

Vloeren voor vloerverwarming

17 december 2019

Nu het weer steeds kouder wordt, brand het kacheltje alweer overuren. Heb jij aan een warme kachel niet genoeg? Wellicht dat het toevoegen van vloerverwarming een oplossing voor jou is. Maar niet alle vloersoorten zijn geschikt voor een vloerverwarming. Dit vanwege dat niet alle vloeren even goed circuleren en dus niet altijd genoeg warmte afgeven aan de ruimte erboven. Lees verder en ontdek welke vloeren perfect samengaan met een fijne vloerverwarming in huis.

 

Hoe zit het met warmteweerstand?
Voordat je erachter komt welke vloeren geschikt zijn als vloeren voor vloerverwarming, is het misschien fijn om te weten waar het precies vanaf hangt of een vloer wel of niet geschikt is. Vrijwel alles heeft te maken met de warmteweerstand (R-waarde) van de vloer. Als je geen vloerverwarming hebt, is het fijn om een vloer met hoge warmteweerstand te hebben. De vloer dient dan eigenlijk als isolatiemateriaal en zorgt dat je huis niet snel afkoelt. Maar als je wel vloerverwarming hebt of wil nemen, is het natuurlijk van belang dat de warmteweerstand laag is. Anders komt de warmte van de vloerverwarming niet tot zijn recht in je huis.

 

Vloeren van beton of natuursteen
Vloeren van beton of natuursteen staan bekend om een lage warmteweerstand. Om die reden zijn ze uiterst geschikt voor een vloerverwarming. De vloer neemt de warmte goed op en geeft warmte af aan de ruimte van je woning. Let wel op dat het in sommige gevallen nodig is om een wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Zo voorkom je roestvorming bij vloeren van lichte kleur.

 

Keramische tegels of parket
Ook keramische tegels en keramisch parket hebben beide een lage warmteweerstand. Je moet echter wel rekening houden met de uitzetvoegen. Als de vloer niet correct is gelegd, loop je risico dat de tegels barsten of losraken. Een goede ondergrond helpt overigens om dit te voorkomen.

 

Gietvloeren
In principe zijn alle gietvloeren geschikt voor een vloerverwarming. Alleen de epoxy gietvloer kan je beter vermijden, als je ook een vloerverwarming wil aanleggen. Dit omdat een epoxy gietvloer gemaakt is van ander materiaal en de vloer gevoeliger is voor scheuren.

 

Houten vloeren en laminaat
In principe zijn houten vloeren en laminaat beide geschikt voor een vloerverwarming, mits je het correct aanpakt. Hout en laminaat staat er namelijk om bekend dat het vloeren zijn die uitzetten bij warmte en bij kou. Daarom is het belangrijk dat je een goede ondergrond aanlegt, als je een vloerverwarming wil installeren bij een houten vloer of bij laminaat. Vermijdt het lakken van je vloer, want door de verwarming zal je lak gaan scheuren.

 

Bron: superrenovatie.nl

You Might Also Like