In de tuin

Tips en tricks om Taxus baccata te snoeien

20 oktober 2016

Taxus (Taxus baccata) is een van de meest gebruikte haagplanten. En dat is niet voor niets. Taxus vormt mooie, dichte en strakke, donkergroene hagen die goed in vorm te snoeien zijn.

Wanneer kan ik taxus snoeien

Taxushagen kunnen in principe jaarrond gesnoeid worden. Een mooie tijd is in juni, net wanneer het eerste schot volgroeid is. Augustus en september is ook een mooie periode om je taxus te snoeien. Dan is je haag aan het einde van het groeiseizoen mooi strak gesnoeid.

Hoe vaak moet taxus gesnoeid worden

Wilt u een mooie volle taxushaag, dan kunt u hem het beste 2 keer in het groeiseizoen snoeien. Doordat je je regelmatig snoeit, raakt je haag mooi vol en vertakt.

Snoei je haag met bewolkt weer

De ideale weersomstandigheden om je haag te snoeien is een bewolkte dag. Snoei je je taxushaag bij zonnig weer, bestaat de kans dat de naalden verbranden. Dan krijg je gele plekken en dat wil je natuurlijk niet!

Hoe snoei ik mijn heg

Het is het mooiste als je je heg tabs snoeit; dus boven iets smaller dan onder. Hierdoor komt er voldoende zon op de zijkant van de heg, waardoor je taxus mooi vol groeit zonder gaten. Heeft je heg nog niet de juiste hoogte? Snoei dan de zijkanten, maar ook de toppen licht. Doordat je de toppen licht snoeit, vertakt je haag beter, waardoor deze ook voller wordt. Je hoeft niet iedere keer de toppen te snoeien, alleen wanneer je taxusheg dreigt onvoldoende vol te raken.

Snoeiafval van taxusheggen als medicijn tegen kanker

Het snoeiafval van taxusheggen wordt gebruikt om een medicijn te maken tegen kanker. Jonge takken van Taxus bevat namelijk baccatine dat, nadat het chemisch omgezet wordt, de deling van kankercellen remt. Voor een sessie chemotherapie is maar liefst één kuub snoeiafval benodigd. Je kunt je wel voorstellen dat ieders bijdrage hierin welkom is. Tussen half juni tot eind augustus kunt u ook uw snoeiafval inleveren bij een inzamelpunt in uw gemeente. De grondstof voor de bestrijding van kanker zit in jonge taxusscheuten.

You Might Also Like