Inrichting

Tegels met marmerlook een elegante manier om je huis te versieren

19 september 2016
tegels marmer look

Marmer heeft een eeuwenlange traditie die teruggaat tot aan de oudheid, waar marmer en andere natuursteen als basismateriaal voor beeldhouwkunst en kunstwerken werd gebruikt. Maar het zwaaide echt de scepter als de koningin van het materiaal dat gebruikt werd voor afwerking van wanden, vloeren, gevels en andere toepassingen en in de dagen van het oude Rome. Doordat met name de transportkosten zo hoog waren kon marmer als tegels alleen worden gebruikt voor de bouwwerken in opdracht van de rijke patriciërs. Elke rijke romein had een schitterende woning met afgewerkte interieurs die bijna altijd met marmeren platen, tegels of mozaïeken werden verrijkt, marmer werd als een statussymbool beschouwd. De steen uit de natuur die voor deze metamorfose werd gebruikt bestaat hoofdzakelijk uit calciumcarbonaat heeft een prachtige, lichtgevend afwerking. Vandaag de dag zijn er vele tinten, die variëren van klassiek wit tot roze en oker, ook heldere tinten van groen, blauw en rood, worden nog steeds gebruikt om geavanceerde interieurs te creëren. Wand- en vloertegels met een marmeren afwerking voldoen aan alle eisen van de woningbezitter die op zoek is naar tijdloze stijl en elegantie, zonder concessies te hoeven doen op het gebeid van betrouwbaarheid en functionaliteit.

Keramische tegels zijn de oplossing

Maar marmer is niet altijd de beste oplossing voor het huis. Het is een kostbaar materiaal, net als in het Oude Rome, het vereist ook een lange en ingewikkelde verwerking van slijpen en polijsten om tot een marmer te worden dat als tegels toepasbaar is in de woning. Het is ook poreus en heeft de neiging om vloeistoffen die altijd aanwezig in de badkamer en keuken te absorberen waardoor vlekken en vervuilingen ontstaan die zich niet meer laten verwijderen. Marmer is tevens gevoelig voor krassen en raakt snel beschadigd door zure stoffen. Inmiddels bestaan er echter vloer- en wandtegels die het uitzien van natuursteen hebben maar meer betrouwbaarheid bieden en praktisch in het gebruik zijn. Dankzij de nieuwe grenzen van keramische technologie hebben keramische of porcellanato tegels inmiddels dezelfde verfijnde aderen als marmer, die zo perfect is dat het zelfs lastig is om keramiek en natuursteen van elkaar te onderscheiden. Keramiek hebben ook tal van eigenschappen en voordelen ten opzichte van andere vloer en wand afwerkingsmaterialen. Slijtvast, waterdicht en veilig, ze zijn een perfecte combinatie van betrouwbaarheid en stijl.

Meer informatie over tegels

Veel tegelmerken bieden een dergelijk eerbetoon aan het classicisme met een tegelcollectie die het interieur bezielt met een atmosfeer die doet denken aan hedendaagse kunst versterkt door architectonische schoonheid. Vloeren komen tot leven dankzij de subtiele kleurveranderingen en inlegstukken met grijs, beige, rood en wit marmer; terwijl de muren en andere oppervlakken prachtige verfijnde stemmingen creëren. Geïnteresseerd in meer ideeën of toepassingen met vloertegels en wandtegels? Bezoekt u dan het tegelblog tegel-info voor informatie over tegels.

 

 

You Might Also Like