Vloeren

Soorten houten vloeren

11 december 2018

Houten vloeren blijven één van de mooiste soorten vloerbedekking. Niet voor niets wordt een houten vloer dan ook vaak gekozen om in een woning te laten leggen. Een houten vloer heeft een warme en natuurlijke uitstraling en zal niet snel vervelen. Wel moet je bij een houten vloer goed onderhoud plegen. Voor het dagelijkse onderhoud is een stofzuiger en een dweil voldoende, maar om de 3 tot 5 jaar moet de vloer geschuurd en gelakt, geolied worden of voorzien worden van een waxlaag. Grofweg kun je een houten vloer indelen in massief parket en samengesteld parket.

Massief parket

Massief parket is de meest sterke vloer die, mits er goed onderhoud aan gepleegd wordt, levenslang mee kan gaan. Het is daarom ook de duurste houten vloer. Een massief houten vloer bestaat uit massief houten planken. Er is dus geen andere laag hout aan toegevoegd, de planken zijn uit één stuk hout. Dit is dan ook wat massief parket zo ontzettend duurzaam maakt. De massief houten planken kunnen op verschillende manieren aan de ondervloer gelijmd of gespijkerd worden. Dit kan gewoon als een plankenvloer, maar ook mooi is een massief houten vloer in visgraat motief. Er zijn verschillende soorten houten vloeren en wijzes van leggen:

Plankenvloer

Een plankenvloer bestaat uit houten planken die meestal zijn voorzien van een tand en een groef en daardoor gemakkelijk in elkaar kunnen schuiven. Dit kunnen brede planken zijn, maar ook minder brede planken. Het is ook mogelijk dat verschillende afmetingen planken in dezelfde vloer worden verwerkt.

Strokenparket

Een strokenparket bestaat uit een houten vloer van smalle planken. In tegenstelling tot een plankenvloer wordt strokenparket niet gespijkerd, maar aan de ondervloer verlijmd. Ook hier kunnen de smalle planken andere lengtes hebben.

Mozaïekparket

Mozaïekparket juist uit kleine massieve lamellen. Hierdoor is het mogelijk om de vloer in allerlei verschillende designs te leggen, zoals visgraat, dambord of vlechtmotief. De kleine lamellen worden aan de ondervloer verlijmd.

Recuperatieparket

Dit zijn meestal zeer oude klassieke massief houten vloeren die ergens anders opnieuw gelegd worden. Dit kan zeer kostbaar zijn als je met een heel bijzondere vloer uit een bijzondere locatie te maken hebt. Een alternatief hiervoor is om verouderd parket te nemen, waarbij massief houten planken bewerkt worden tot ze een verouderde look hebben.

Samengesteld parket

Samengesteld parket wordt ook wel halfmassief parket genoemd. De vloer bestaat dus niet uit massief hout. De vloer bestaat dan uit een onderlaag, een tussenlaag en een toplaag. De onderlaag en de tussenlaag zijn dan meestal van het goedkopere houtvezel. Enkel de toplaag bestaat uit massief hout. De massief houten toplaag kan 2 tot 6 millimeter dik zijn. Hierdoor zal er altijd uitgekeken moeten worden tijdens het schuren van een halfmassieve vloer. Teveel schuren kan ervoor zorgen dat er teveel van de toplaag en dus ook het massief houten gedeelte verdwijnt. Het spreekt voor zich, dat de kwaliteit van samengesteld parket minder is dan een massief houten vloer. Hierdoor is samengesteld parket ook aanzienlijk goedkoper. Ondanks dat de vloer een onder- en tussenlaag heeft van houtvezel, kan ook samengesteld parket heel mooi zijn en qua uiterlijk niet onderdoen voor een massief houten vloer.

Bron: vloerenexpert.nl

You Might Also Like