Binnendeuren

Noodverlichting en deursluiters

16 april 2020

Wanneer je je in een openbaar gebouw bevindt, dan is veiligheid van het grootste belang wanneer er iets gebeurd. Daarom is het belangrijk dat een openbaar gebouw altijd voorzien is van noodverlichting. Deze zorgt ervoor dat, wanneer de stroom uitvalt, de hoogstnodige verlichting qua veiligheid toch blijft branden. Het is de bedoeling dat, wanneer er een brand of iets anders ernstig voorvalt, je toch nog op een veilige en snelle manier het gebouw kan verlaten.  Ontstaat er brand en valt de stroom uit? Ga dan gewoon op zoek naar de noodverlichting, die aangeeft waar je naartoe moet om buiten te geraken. 

(Niet)-Continue noodverlichting 

Bij noodverlichting kan je een onderscheid maken tussen vervangingsverlichting en nood evacuatieverlichting aankopen. In de categorie nood evacuatieverlichting, kan je dan weer een onderscheid maken tussen niet-continue verlichting en continue verlichting. Bij continu noodverlichting, brandt deze verlichting altijd, ongeacht of de stroom uitvalt of niet. Als de stroom toch uitvalt, dan gaat deze verlichting nog feller branden dan normaal. Bij niet-continu verlichting, gaat deze enkel aan wanneer er dus iets ernstig zoals een brand gebeurt en waarbij de stroom uitvalt. Beide soort verlichtingen zijn voorzien van een accu, batterij of noodstroomvoeding, zodat ze kunnen branden wanneer het nodig is. 

Noodsituatie, Afrit, Groene, White, Richting, Route

Vervangingsverlichting 

Vervangingsverlichting valt dan wel onder de categorie noodverlichting, maar eigenlijk heeft deze verlichting niets met een noodtoestand te maken. Deze verlichting dient er gewoon voor om te gaan branden wanneer de stroom uitvalt op willekeurige momenten, noodsituatie of niet. Wanneer er moet gewerkt worden, zorgt de vervangingsverlichting gewoon voor extra licht, zodat er werkzaamheden kunnen blijven gedaan worden. Deze verlichting heeft niet als functie om mensen veilig een gebouw te doen kunnen verlaten.  

appartement, architectuur, binnen

Deursluiter

Wat je heel vaak ziet in openbare gebouwen en ook te maken heeft met veiligheid, zijn deursluiters aan deuren. Maar wat zijn dit nu eigenlijk? Het woord zegt het al voor een groot stuk zelf, het is een onderdeel dat op een deur wordt geplaatst en ervoor zorgt dat de deur heel langzaam aan zal sluiten. Op deze manier gaat de deur niet dichtvallen, wat dus altijd veiliger is. In deze deursluiter zit een veer die zodanig wordt opgespannen, als de deur geopend en gesloten wordt. Wil je een deursluiters aankopen, dan heb je verschillende keuzes. Zo is er de deursluiter met glijarm, de deursluiter met schaararm en die met een parallelarm. 

You Might Also Like