Styling

Materialen en stijlen voor een voordeur

16 maart 2017

Een voordeur is het eerste waar iemand naar kijkt wanneer hij of zij een huis binnenstapt. Hiermee is de voordeur het visitekaartje van het huis, zodat een kleine investering in een mooie voordeur het geld meer dan waard is. Bij een voordeur bestaat de keuze uit vele soorten en maten, maar niet elk type voordeur past bij elk huis. Voor een mooi aanzicht kies je een voordeur die qua materiaal en stijl goed aansluit bij de rest van je woning.

Materialen voor voordeuren

Wellicht het meestgebruikte materiaal voor een voordeur is hout. Afhankelijk van het type hout, kan een houten voordeur duur of juist goedkoop zijn. Sommige houttypen zijn ook geschikt voor beveiligingsdeuren, terwijl andere houtsoorten vooral fraai ogen. Een nadeel van een houten voordeur is dat enig onderhoud is vereist om bijvoorbeeld krassen te verwijderen. Op de langere termijn zal de deur ook opnieuw moeten worden gebeitst, geschilderd en afgewerkt.

Twee andere populaire materiaalsoorten voor voordeuren zijn staal en glasvezel. Een stalen voordeur wordt doorgaans vooral om veiligheidsredenen gekozen. Een stalen voordeur gaat echter ook lang mee, isoleert het huis uitstekend en heeft praktisch geen onderhoud nodig. Ook een stalen voordeur kan geverfd worden voor een beter uiterlijk. Met een voordeur van glasvezel wordt geprobeerd om de duurzaamheid van staal te combineren met het fraaiere uiterlijk van hout.

Stijlen voor voordeuren

Een typisch huis heeft een enkele deur als voordeur. Dit is een deur die van links of rechts opent. Je kunt veel soorten enkele deuren kopen. Zo kan je kiezen uit vele soorten deurhendels of deurknoppen en heb je de keuze uit tal van kleuren en stijlen. Je kan ook ramen toevoegen aan je voordeur of de deur zelfs vrijwel volledig uit glas laten bestaan. Je hebt dan de keuze uit helder glas, mat glas of gekleurd glas. Het is zelfs mogelijk om afbeeldingen of figuren in het glas te verwerken.

Indien je ruimte hebt voor een grote voordeur, dan kan je ook voor een dubbele deur kiezen. Dit wordt ook wel een Franse deur genoemd. Een Franse deur bestaat uit twee deuren. De linker deur open je aan de rechterkant en de rechter deur aan de linkerkant, zodat je als het ware de beide deuren kan ‘openzwaaien’ bij het betreden van het huis. Ook een optie is de zogeheten duodeur (ook wel boerendeur genoemd). Bij deze deur kan de bovenste helft onafhankelijk van de onderste helft worden geopend.

Welke voordeur voor welk huis?

De keuze voor een bepaalde voordeur wordt vaak op basis van uiterlijk gemaakt. Smaken verschillen, maar bijvoorbeeld een duodeur is vrij ongebruikelijk voor een huis anders dan een boerderij. Naast het uiterlijk, speelt ook de isolatie een rol. Met een deur die het huis goed afsluit kan je besparen op stookkosten. Bovendien draag je hiermee bij aan een beter milieu. Indien je ook op het werk en de kosten voor onderhoud wil besparen, dan is een aluminium voordeur een verstandigere optie dan een houten deur.

You Might Also Like