Elektronica, Veilig wonen

Maak je huis veiliger met rookmelders

27 juni 2016

Rookmelders redden elk jaar honderden levens. Bij een brand vallen de meeste slachtoffers namelijk door het inademen van rook. Dit komt omdat tijdens onze slaap we geen reuk waarnemen en daardoor dus niet wakker worden van een brand- of rooklucht. Doordat rook veel giftige stoffen bevat raken mensen binnen enkele minuten bewusteloos en wordt de brand in huis nooit opgemerkt. Maak je huis daarom veiliger met rookmelders. De apparaten zijn al te koop vanaf € 5.

Advies bij plaatsen van een rookmelder

Wanneer je een rookmelder koopt is het ook belangrijk dat deze op de goede plek in huis geplaatst worden. Verkeerde plekken om een rookmelder te plaatsen zijn bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, boven de verwarming of dichtbij een ventilator. De beste plekken voor rookmelders zijn: aan het plafond in de gang, tussen de keuken en woonkamer en meer dan een halve meter van de muren vandaan. Voor de veiligste situatie kan je het beste een rookmelder op iedere verdieping van het huis plaatsen.

Soorten rookmelders

De meest gebruikte rookmelders hebben een optische sensor. Deze sensoren merken rook op doordat het licht voor de sensor door rookopbouw geblokkeerd wordt. De Nederlandse brandweer geeft het advies om geen combimelders te gebruiken. Dit is een rook- en koolmonoxidemelder in één. De reden hiervoor is dat een koolmonoxidemelder op een andere plek in huis gehangen dient te worden. Ook wordt het advies gegeven om rookmelders te gebruiken die in verbinding met elkaar staan. Wanneer de rookmelder op de begane grond afgaat zal het alarm daardoor ook op de bovenverdiepingen te horen zijn.

You Might Also Like