Sfeer

Hydrotherapie, thuis in je eigen jacuzzi

27 september 2018

Hydrotherapie is een onderdeel van fysiotherapie die in het water wordt uitgevoerd.

Bij hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van de gewichtloosheid van het lichaam in water bij een temperatuur van rond de 32 graden Celsius. In dit artikel leggen wij uit wat het nou precies is en wat het doet.

Voor wie is het bedoeld?

Hydrotherapie is bedoeld voor mensen die klachten hebben waardoor het moeilijk is voor hun om oefeningen te doen op het droge. Die klachten zijn meestal pijnlijke spieren of gewrichten, spierziektes, hernia’s, mensen met chronische pijn of die net een operatie hebben gehad aan hun gewrichten of wervelkolom. Hydrotherapie wordt ook gebruikt bij adem- en hartpatiënten en zelfs mensen met motorische problemen.

Waar wordt het uitgevoerd?

Hydrotherapie kan zowel in groepsvorm als individueel worden uitgevoerd. Dit wordt vaak gedaan in grotere zwembaden die zijn verwarmd tot 31 a 32 graden Celsius en wordt altijd begeleid door een ervaren fysiotherapeut. Een groot onderdeel van hydrotherapie is het ontspannen van de spieren waardoor de pijn verminderd wordt, het kan dus ook worden uitgevoerd in een spabad. Mensen die een hottub of jacuzzi kopen of hebben, hebben hier dus ook een voordeel mee want ze kunnen het thuis toepassen. Het liggen in het warme water van de jacuzzi en de massagejets hebben een goed effect op je spieren, maar ook op je stressniveau.

Hoe werkt het?

Door de opwaartse druk van het water is het makkelijker voor mensen om bewegingen te maken, ook wordt je lichaam hierdoor een stuk stabieler, op één been staan wordt ineens een stuk makkelijker. Hydrotherapie wordt altijd gedaan in warm water, dit doen ze omdat het warme water de spieren ontspannen wat de pijn vaak verminderd. Ook de angst van het vallen wordt door het water weggenomen. Bij hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van aquafitness-apparatuur en drijfmaterialen. De oefeningen worden onder begeleiding uitgevoerd, deze oefeningen zorgen voor meer kracht, stabiliteit en mobiliteit en sluiten aan bij de doelen of wensen van de persoon. Met minder inspanning en pijn worden zo resultaten behaald. Hydrotherapie kan ook ademhaling- en hartpatiënten helpen, door de verhoging van de perifere weerstand (extra druk) kan de circulatie van de longen verbeterd worden.

You Might Also Like