Veilig wonen

Hou een digitaal oogje in het zeil met een GPS tracker

15 juni 2017

Als mens hebben we maar twee ogen, waarmee we in een hoek van maximaal tien graden kunnen kijken. Dat betekent dat we op dat moment de overige 350 graden niet in zicht hebben. Gelukkig heb je ook nog je gehoor, maar soms is het gewoon erg lastig om een goed overzicht te houden. Helemaal in een drukke omgeving, waar veel gebeurt en waar veel geluid is. Ouders met jonge kinderen kunnen daar ongetwijfeld over meepraten. De meesten lossen dat op door hun kind stevig aan de hand te houden, maar dat is niet iets dat je uren vol kunt houden. Kinderen willen nu eenmaal graag spelen en ontdekken en daar hebben ze wat vrijheid voor nodig. Met een GPS tracker kun je ze als ouder die vrijheid bieden. Daarnaast zijn GPS trackers op nog veel meer manieren handig te gebruiken. Gpstracker-verkoper verteld erover in dit artikel.

Hoe werkt een GPS tracker?

Een GPS tracker is eigenlijk een heel simpel apparaatje. Het werkt op een GPS chip, die gevoed wordt door een accu of batterij. Afhankelijk van het model zendt het, af en toe of continue, signaaltjes uit naar drie of meer satellieten die boven de aarde zweven. Vervolgens sturen deze satellieten weer een signaaltje terug, met daarin informatie over de plaats waar zij zich op dat moment bevinden. Door de gegevens van drie of meer satellieten met elkaar te combineren, kom je er precies achter waar jij op dat moment bent op onze planeet. Vaak tot op de meter nauwkeurig. Was GPS tot een jaar of tien geleden nog vooral een luxe gadget, inmiddels zit er standaard een GPS chip in iedere smartphone. Je hoeft Google Maps maar te openen en je ziet gelijk waar je bent op de kaart.

GPS tracker kind

De toepassingen van GPS trackers gaan echter nog veel verder. Zoals net genoemd kun je er bijvoorbeeld je kinderen mee in de gaten houden. De grootste nachtmerrie van iedere ouder is dat zijn of haar kind spontaan kwijt raakt. Behalve een overdosis adrenaline en wat milde hartkloppingen levert dit vooral ook veel stress op. Je weet namelijk dat er zeer waarschijnlijk niets aan de hand is, maar je bent de controle kwijt en dat voelt niet goed. Door je kind een tracker mee te geven of om te doen, kun je er heel simpel achter komen waar hij of zij zich bevindt. Sommige modellen werken door middel van een sms, die vervolgens de laatst bekende positie doorgeeft. Maar je hebt ook modellen die real-time hun positie doorgeven. Ongeveer hetzelfde als hoe je smartphone werkt.

Het probleem met kinderen en losse voorwerpen is vaak dat ze die makkelijk kwijt raken. Gelukkig is daar ook een goede oplossing voor. Er zijn namelijk speciale horloges in omloop die een gps tracker bevatten. Voor je kind is het gewoon een leuk ding om de tijd mee in de gaten te houden, maar als ouder kun je er gelijk je kind mee volgen. Een andere optie is om een gps tracker in een jas te naaien. Zo kunnen ze hem ook niet verliezen.

Ouderen

Een heel andere, maar ook kwetsbare, categorie zijn dementerende ouderen. Een GPS tracker is daarbij niet alleen handig voor jou als kind om je vader of moeder te volgen, maar natuurlijk ook voor henzelf. Het probleem bij dementerenden is dat ze soms gewoon vergeten waar ze op dat moment zijn, waar ze wonen, of waarheen ze op weg waren. Het zou natuurlijk het makkelijkst zijn om daarvoor een smartphone te gebruiken, maar dat is wellicht voor veel ouderen te moeilijk. Het makkelijkst is om ze een telefoon mee te geven, zodat ze jou vervolgens kunnen bellen en jij aan de hand van de GPS tracker kunt bepalen waar je vader of moeder zich bevindt. Vervolgens kun je ervoor kiezen om ze of via de telefoon weer op weg te helpen, of om direct naar ze toe te gaan.

GPS tracker fiets

Natuurlijk zijn mensen het belangrijkst om in de gaten te houden, maar ook bij voorwerpen is het soms handig om ze extra te beveiligen. Vooral als ze waardevol zijn en relatief makkelijk gestolen kunnen worden. Auto`s en fietsen zijn daar waarschijnlijk de beste voorbeelden van. Tot een jaar of wat geleden waren fietsen niet zo heel waardevol. Werd er eentje gestolen, dan kocht je gewoon voor vijftig of honderd euro weer een nieuwe. Vervelend, maar niet meer dan dat. Inmiddels rijden er echter ook vele mensen met een elektrische fiets rond. Deze is een stuk waardevoller. Een nieuwe elektrische fiets kost al snel 1500 euro. Een goede GPS tracker kost tussen de 50 en 100 euro. Het is een extra investering, maar het zorgt wel voor extra veiligheid. Het beste bouw je de GPS tracker trouwens wel in, anders is hij snel verdwenen.

GPS tracker auto

Bij de combinatie auto’s en GPS trackers denk je al snel aan James Bond en wilde achtervolgingsscènes, waarbij iemand een enorm apparaat bij zich houdt dat aan de hand van bliepjes aangeeft waar de andere auto zich bevindt. In het echt is het een stuk minder spannend. De GPS trackers zijn tegenwoordig zo klein, dat ze nauwelijks te vinden zijn en het bliepende apparaat is vervangen door een smartphone app, waarmee je zo kunt kijken waar jouw auto zich ergens bevindt. Vervolgens hoef je alleen nog maar naar de politie te gaan om te vragen of ze alstublieft je auto kunnen terugvinden, voordat deze in onderdelen uit elkaar is geschroefd en verscheept.

Privacy

Zowel bij personen als voorwerpen zijn GPS trackers dus heel handig om een digitaal oogje in het zeil te houden. Natuurlijk zijn er nog veel mogelijkheden die nog niet genoemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan huisdieren of je nieuwe boot te traceren. In dit artikel zijn vooral de voordelen genoemd van het gebruik van GPS trackers. Toch is er ook een mogelijk nadeel, namelijk de privacy. Bij kleine kinderen is het gebruik van GPS trackers namelijk heel logisch. Bij oudere kinderen en volwassenen niet zo. Denk daarom altijd goed na over de vraag waarom je een GPS tracker wilt gebruiken. En speel natuurlijk open kaart en vertel de dementerende oudere of je kind ook gewoon dat hij of zij een tracker bij zich heeft. Op die manier voorkom je dat je kind bewust wegloopt, maar dan zonder GPS tracker.

You Might Also Like