In en rondom huis

Haardhout stoken is een kunst

20 mei 2019

Er is de laatste tijd veel te doen om het stoken met haardhout. Het zou zorgen voor teveel fijnstof wat ten koste gaat van de luchtkwaliteit. Enkele milieuorganisaties claimen dat de fijnstof, onder andere veroorzaakt door houtkachels, zorgt voor gezondheidsklachten, zoals, ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen.

Het gesprek over het stoken met hout is in Nederland een redelijk nieuw gespreksonderwerp, maar in Noorwegen is deze discussie decennia geleden al gevoerd. Uit Noors onderzoek is gebleken dat het probleem van de luchtkwaliteit voornamelijk wordt veroorzaakt door de manier van stoken. Ze hebben er in Noorwegen zelfs een 8 uur durende televisieshow aan gewijd. Saai? Zeker niet, heel Noorwegen zat aan de buis gekluisterd.

Wat kunt u doen om zo schoon mogelijk te stoken

Een verbod op het stoken van haardhout is niet de oplossing. Maar wat dan wel? We moeten met z’n allen zorgen dat de stook omstandigheden zo goed mogelijk zijn waardoor het hout zo volledig mogelijk verbrandt, maar hoe doen we dat?

Houtkachel of open haard

Om te beginnen is het belangrijk dat het verbrandingstoestel een hoog rendement haalt. Veel huizen zijn voorzien van een open haard, helaas heeft een open haard over het algemeen een laag rendement. Dus heeft u een open haard? Overweeg dan om deze om te bouwen naar een voorzet haard of inbouw haard. De meeste houtkachels hebben een hoog rendement. Daarnaast is het belangrijk dat uw rookkanaal of schoorsteen jaarlijks wordt gecontroleerd en geveegd door een erkende schoorsteenveger. Door de verbranding van hout komt er aanslag op uw kachelpijp of schoorsteen. Deze aanslag wordt ook wel creosoot genoemd. Deze aanslag hoopt zich op en kan voor een schoorsteenbrand zorgen. Zorg dat u tijdens het stoken van uw haardhout genoeg lucht aan de verbranding toevoegt. Wanneer dit niet het geval is, zal het haardhout niet optimaal verbranden.

Gebruik van goed haardhout

Als u een boom kapt, de stammen zaagt en klooft dan kunt u dit nog niet meteen stoken. Vers gekapt hout heeft een vochtpercentage van 45 tot 65%. Wanneer u dit hout probeert te verbranden zal er enkel rook ontstaan en geen vuur. Het ideale vochtpercentage van haardhout is tussen de 15 en 20%. Afhankelijk van de houtsoort dient vers hout 1 tot 2 jaar buiten te liggen voordat het hout geschikt is om te stoken. Een alternatief is ovengedroogd openhaardhout. Dit hout is kunstmatig gedroogd tot een vochtpercentage van circa 18%. Veel bedrijven die kunstmatig gedroogd openhaardhout aanbieden leveren dit gestapeld aan in een krat. Onder andere haardhout.nl levert deze kwaliteit haardhout. Let op dat u uw haardvuur altijd aanmaakt met aanmaakblokjes of aanmaakhout..

Hoe slaat u uw haardhout op

De beste opslagplek voor het haardhout is op een beschutte plek. Het beste kan hiervoor een haardhoutopslag voor worden gebruikt. Een haardhoutopslag zorgt ervoor dat het haardhout aan alle kanten beschutting heeft. Eventueel zou het haardhout ook opgeslagen kunnen worden in de schuur of een andere beschutte plek. Let er wel op dat er voldoende ventilatie is. Wanneer het hout al onder de 20% is, zal ventilatie niet nodig zijn. Voordat u het hout gaat stoken is het aan te raden om het haardhout enige tijd daarvoor binnen te leggen zodat het kan acclimatiseren.

You Might Also Like