In de tuin

Een Taxus Bacatta kopen

30 augustus 2021

De Taxus Baccata is een van de populairste coniferen uit de taxusfamilie. Je komt ze overal tegen: In tuinen, in parken, op parkeerterreinen. Misschien dat hij daarom ook wel ‘de gewone taxus’ wordt genoemd. Maar er is niets ‘gewoons’ aan deze plant. De Taxus Bacatta van Haag-Heg kan wel duizenden jaren oud worden en maar liefst twintig meter hoog groeien! Er zijn mannelijke en vrouwelijke Taxussen. Beide hebben het hele jaar door prachtige groene naalden. De mannelijke Taxus bloeit al in het voorjaar en toont dan licht gele bolvormige kegeltjes. De vrouwelijke Taxus bloeit later in de zomer, wanneer de rode zaadmantel zichtbaar wordt. 

 

Waar komt de Taxus Baccata te staan?

Oké, zo’n inleiding wekt wellicht de interesse om een Taxus Baccata kopen. Maar kun je de Taxus Baccata zomaar overal planten? De Taxus is een sterke plant. Hij is zeer bestendig tegen warme zomers en kille winters. Het enige waar de Taxus Baccata wel een hekel aan heeft zijn natte voeten. Een goed gedraineerde grond is van groot belang. Anders kunnen de wortels gaan rotten en zal de Taxus sterven. Dat moet goedkomen toch?

 

Let hier nog wel even op voordat je een Taxus Baccata koopt

Er zijn twee belangrijke puntjes om op te letten voor je een Taxus Baccata koopt. Achter zijn prachtige groene façade schuilt namelijk een duister geheim: de Taxus Baccata is giftig. Voor mensen en dieren zijn zowel de naalden als de schijnbessen giftig. Dus als de hond graag los door de tuin loopt, let dan wel op dat hij niet stiekem van de Taxus snoept. Gelukkig is de Taxus voor de meeste vogels dan weer een gezonde snack! Een ander puntje om over na te denken wanneer je een Taxus Baccata koopt is dat de plant ook de bijnaam ‘rookbom’ draagt. Dit komt van de enorme stofwolk aan pollen of stuifmeel die de plant in het voorjaar los laat. Mocht jij of iemand in de familie last hebben van hooikoorts, is het wellicht het overwegen waard om voor een andere plant te kiezen.

 

Dus, een Taxus Baccata kopen?

Kortom, de Taxus Baccata is een bijzondere plant waar je het hele jaar van kan genieten.
Geef hem een droge grond, snoei hem tweemaal per jaar in een vorm naar keus en je bent een gezonde Taxus rijker. Is een Taxus Baccata kopen een goed idee? Ik dacht het wel. En wie weet wordt die van jou wel duizend jaar oud!

 

Bron: Haag-Heg.nl

You Might Also Like