Groen wonen

De grootste problemen voor een VvE in 2022

9 maart 2022

Ben jij (mede) verantwoordelijk voor een Vereniging van Eigenaren in 2022? Dan kom je zeker voor een aantal flinke uitdagingen te staan. Een VvE beheren kost nou eenmaal veel tijd en energie. Voor welke uitdagingen en problemen jouw VvE komt te staan, kan verschillen per situatie. Misschien zitten jullie in het proces van verduurzaming, waarbij de nodige problemen komen kijken. Misschien staat er groot onderhoud op de planning. Of zitten jullie uitdagingen meer in juridisch bestuurlijke zaken. Wat voor jouw VvE de grootste problemen van 2022 zullen zijn, is afhankelijk van de situatie. Toch zetten we een aantal belangrijke thema’s waarmee je rekening kunt houden op een rijtje.

Verduurzamen

Verduurzaming van woningen is al lang een belangrijk onderwerp, maar krijgt in 2022 zeker nog meer aandacht. Steeds meer woningeigenaren willen hun verantwoordelijkheid nemen richting het klimaat. Ook andere beweegredenen, zoals de oplopende gas- en stroomprijs spelen absoluut een rol. Energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, worden steeds aantrekkelijker. Is dit een thema dat ook in jouw VvE speelt? Dan is het belangrijk om dit serieus te nemen. Een meerderheid van de VvE moet achter de plannen staan voordat ze uitgevoerd kunnen worden. Ook het financiële aspect speelt natuurlijk mee. 

Incasseren van de VvE bijdragen

De afgelopen twee jaar zijn veel mensen getroffen door de coronacrisis. Hierdoor zijn mensen hun baan verloren of lag hun inkomen lager dan normaal. Dit kan gevolgen hebben voor de bijdrage die zij moeten betalen aan de VvE. Misschien hebben mensen hierdoor moeite met het betalen van hun bijdrage en ontstaan er betalingsachterstanden. Voor de financiële stabiliteit van de VvE is het natuurlijk wel belangrijk dat de bijdragen betaald worden. Daarom is het aan te raden om als bestuur hierin zoveel mogelijk bestaande regels te volgen.

Groot of klein onderhoud

Onderhoud aan het complex komt regelmatig voor. Soms moet er groot onderhoud worden uitgevoerd, maar vaak gaat het om klein onderhoud. Hoe dan ook is het belangrijk dat het goed en in goed overleg met de leden uitgevoerd wordt. Dit vraagt de nodige kennis en kunde voor de uitvoering. Zonder goed plan kan onderhoud uitlopen op problemen binnen de VvE. Hierbij is het ook belangrijk dat input van leden serieus wordt genomen.

Wil jij de problemen waar de VvE tegenaan kan lopen zoveel mogelijk ondervangen? Dan is het aantrekkelijk om het VvE beheer uit te besteden aan een professionele partij. Of het nou enkel om de administratie gaat, of dat jullie juist hulp kunnen gebruiken bij begeleiden van onderhoud of het opstellen van meerjaren plannen, VvE beheer kan je veel werk uit handen nemen. Ben jij mede verantwoordelijk voor een VvE in regio Utrecht? Dan is VvE beheer Utrecht een goede oplossing voor jullie problemen. Zo gaan jullie een 2022 vol woongenot tegemoet!

You Might Also Like