Buitenleven

Bouw je garage om tot werkplek

27 maart 2019

Steeds meer mensen werken als zelfstandige (ZZP’er). Daardoor is de vraag naar kleine kantoorruimtes de afgelopen jaren explosief gestegen. Maar er zijn ook veel zelfstandige ondernemers die vanuit huis werken en besluiten om hun garage om te bouwen tot een kantoor. Maar voordat je de garage als kantoor kunt gaan gebruiken moet je er het nodige aan verbouwen. Waar je allemaal rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

De garagedeur

Omdat de garage oorspronkelijk bedoeld is om een auto in te stallen, hebben veel garages nog altijd een ongeïsoleerde kanteldeur. Een dergelijke deur houdt geen tocht en kou tegen, waardoor het ondoenlijk wordt om in de garage een prettige werkplek te creëren. Maar wat zijn dan goede alternatieven?

Garagedeuren met een loopdeur

Om te beginnen zijn garagedeuren met een loopdeur een goede keuze. Zoals de naam al doet vermoeden, zit er een loopdeur in het deurblad verwerkt waardoor je de garage eenvoudig binnen kunt komen, zonder dat je daarvoor het hele deurblad hoeft te openen. Een garagedeur met een loopdeur is in verschillende modellen te verkrijgen. Het toelichten van al deze modellen gaat te ver voor dit artikel, daarom verwijzen we je naar deze pagina van de Garagedeur Specialist: alle garagedeuren met een loopdeur.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren bestaan uit 2 deurbladen die afzonderlijk van elkaar geopend kunnen worden. De deurenbladen draaien naar buiten toe, waardoor het belangrijk is om voor voldoende ruimte rondom de garagedeur te zorgen. Het mooie aan openslaande garagedeuren is dat je ze van een raam kunt voorzien. Op die manier krijg je meer daglicht in je werkruimte binnen, dat bijdraagt aan een prettige werkomgeving. Meer informatie over openslaande garagedeuren: https://www.garagedeurspecialist.nl/openslaande-garagedeuren/.

Isolatie van de garage

Met alleen een goed geïsoleerde garagedeur ben je er nog niet. Ook is het van belang om de buitenmuren en het dak te isoleren. Vaak is een garage namelijk opgebouwd uit enkelwandige muurtjes zonder isolatiemateriaal. We raden je aan om naar de bouwmarkt te gaan en je te laten adviseren over de verschillende isolatiematerialen waarmee je de muur eenvoudig kunt isoleren. Hou er overigens rekening mee dat de ruimte in de garage een paar centimeter afneemt doordat het isolatiemateriaal dat je op de muur aanbrengt aan de binnenkant van de garage wordt aangebracht.

Elektriciteit en water

Hoewel er in de meeste garages wel wat aansluitingen voor elektriciteit zijn, ontbreekt het vaak aan voldoende stroompunten. Een wateraansluiting is zelfs vaak geheel afwezig. Omdat het aanbrengen van elektra- en watervoorzieningen vakmanschap is, raden we je aan om het werk aan een specialist uit te besteden.

Ventilatiemogelijkheden

Het laatste punt dat we met je bespreken is het aanbrengen van ventilatievoorzieningen. Wanneer je de garage hebt geïsoleerd en de garagedeur van een geïsoleerde deur hebt voorzien, is de garage een goed afgesloten ruimte. Om ervoor te zorgen dat het klimaat in de ruimte aangenaam blijft, is het belangrijk dat je voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van een zijraam met ventilatierooster. Een duurdere oplossing is het aanbrengen van mechanische ventilatie. Op zich is dat een prima optie, alleen blijft het rechtstreeks kunnen luchten van je werkruimte toch wel het prettigst.

 

You Might Also Like