In en rondom huis

Een warmtepomp opnemen in je renovatieplannen

11 februari 2021

Ga je een aanbouw of uitbouw realiseren? Dan is het goed om meteen na te denken over de mogelijkheden om je woning duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de woning, wat al een flinke energiebesparing kan opleveren. Maar als je nog meer energie wilt besparen, denk dan ook een aan het installeren van een warmtepomp. Is je woning wel geschikt voor een warmtepomp en wat zijn de mogelijkheden? Lees in dit artikel alles over het opnemen van een warmtepomp in je renovatieplannen.

Extra isoleren?

De eerste vraag die vaak opkomt bij de overweging voor het installeren van een warmtepomp is de vraag of je woning überhaupt geschikt is voor een warmtepomp. De meeste huizen die na de 1983 gebouwd zijn, zijn bij de bouw voldoende geïsoleerd en daardoor zeer geschikt voor een warmtepomp. Is je huis voor dit jaar gebouwd, dan is het belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden om extra te isoleren voor het optimale rendement met een warmtepomp.

Het verwarmingssysteem

Daarnaast is het verwarmingssysteem een belangrijke factor om te overwegen voor de renovatie. Zo is vloerverwarming zeer geschikt voor verwarming met een warmtepomp. Daarnaast zijn laagtemperatuurradiatoren ook geschikt. Daarbij geldt altijd: hoe lager de cv-temperatuur kan zijn om je woning op temperatuur te brengen, hoe gunstiger dit is voor het rendement van je warmtepomp. Daarom wordt lage temperatuur verwarming altijd aangeraden.

Wat kun je aanpassen aan het afgiftesysteem?

Is je cv-installatie momenteel nog niet geschikt voor een lage temperatuur? Dan is een renovatie een heel goed moment om te kijken of het mogelijk is om de installatie aan te passen. Zo zou je (een aantal van de) bestaande radiatoren kunnen vervangen door overgedimensioneerde radiatoren die ook bij een lage cv-aanvoertemperatuur nog voldoende vermogen leveren.

Belangrijk voor vloerverwarming

Als de buizen van de vloerverwarming dicht bij elkaar liggen, dan is het mogelijk om zelfstandig een ruimte (zonder radiatoren) te verwarmen. In dat geval werkt de vloerverwarming als hoofdverwarming en dat is het meest ideaal voor de warmtepomp. Liggen de buizen verder uit elkaar, dan heb je altijd nog wel een paar radiatoren nodig voor extra verwarmingscapaciteit.

Met behulp van bovenstaande tips weet je in ieder geval wat belangrijk is als je een warmtepomp wilt opnemen in je renovatieplannen. Een installateur kan je verder adviseren over de te nemen stappen voor het optimale rendement van een warmtepomp.

 

You Might Also Like