Huis

Ventileren zonder de warmte kwijt te raken

25 mei 2020
ventileren

Ventilatie in een woning is belangrijk, maar niet in ieder huis of in iedere ruimte even gemakkelijk toe te passen. Soms heeft een kleine ruimte niet of nauwelijks mogelijkheden om te ventileren: er zijn bijvoorbeeld geen ramen, of in ieder geval geen exemplaren die open kunnen. Hoe zorg je er dan toch voor dat een ruimte steeds van frisse lucht wordt voorzien? En hoe zorg je ervoor dat je een ruimte ventileert zonder de warmte kwijt te raken? Dat is namelijk behoorlijk zonde, zeker als in de winter de verwarming zijn best staat te doen om de boel te verwarmen. Ventileren betekent vaak dat je een deel van de warmte bijna rechtstreeks naar buiten stuurt.

 

Het belang van ventilatie

Mensen hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Deze ademen zij in, waarna er in het lichaam allerlei processen plaatsvinden waarbij de zuurstof wordt omgezet in andere gassen. Deze worden vervolgens weer uitgeademd. Ben je in een volledig afgesloten ruimte, dan zal de zuurstof dus op enig moment op raken: je hebt het allemaal ingeademd, en door het uitademen is de zuurstof in de ruimte volledig vervangen door andere gassen.

 

Zonder zuurstof kun je niet leven, dus je zou zeggen dat je in het geval van een afgesloten ruimte een flink probleem hebt. Gelukkig loopt het niet zo vaart: het is bijna onmogelijk om een ruimte volledig af te sluiten. Er blijft vrijwel altijd wel ergens een kiertje over waar toch wat zuurstof door naar binnen stroomt. Is het percentage zuurstof in een ruimte echter te klein, dan kun je hier wel klachten door krijgen, denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn. Structureel ventileren, zodat er altijd nieuwe zuurstof naar binnen kan komen, is dus van groot belang.

 

Hoe ventileer je het best?

De makkelijkste manier om te ventileren, gaat via het raam. Door dit op een kiertje te zetten, kan er steeds nieuwe zuurstof naar binnen komen, en kunnen je uitgeademde gassen de ruimte weer verlaten. Ook ventilatieroosters doen dit goed.

 

Helaas zijn deze niet in iedere ruimte aanwezig, of vind je het niet prettig om naast de ‘vuile’ lucht ook de warmte kwijt te raken. In dat geval is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning een prima optie om toch te kunnen ventileren. Een WTW-systeem voert de ‘gebruikte’ lucht af naar buiten, en haalt frisse lucht naar binnen. Daarbij blijft de warmte behouden, wat zeker in de winter natuurlijk wel zo prettig is. De ruimte die een dergelijk systeem inneemt is ook nog eens minimaal te noemen, zodat de ruimte goed kan worden geventileerd zonder dat je hier eigenlijk iets van merkt.

You Might Also Like