Elektronica, Keuken

De voordelen en nadelen van een airfryer

10 juni 2020

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een airfryer in huis. Prima om een lekkere snack op tafel te toveren, die ook nog een beetje gezond is. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n airfryer? Wat houdt het in en wat zijn de voordelen en de nadelen? Die nemen we onder de loep.

Wat is een airfryer?

Voor wie nog nooit van een airfryer heeft gehoord: dit is een frituurpan die hete lucht gebruikt. Het lijkt wel een beetje op een heteluchtoven. Het bakt op basis van verhitte lucht. De airfryer wordt vooral vaak gebruikt voor frituren van friet en snacks, maar er kunnen ook andere gerechten in worden bereid. Een airfryer is vaak wel kleiner dan een heteluchtoven.

De voordelen van een airfryer

Waarom een airfryer en niet frituren? Op de eerste plaats: omdat het gezonder is dan een gefrituurde snack. Je hebt namelijk geen frituurvet of andere grote hoeveelheden olie nodig. Door met hete lucht te frituren, bevatten frietjes en snacks tot 90 procent minder vet.

Je hebt ook geen last van een vieze frituurlucht als je een airfryer gebruikt. Vaak stinken kleren en gordijnen na een keertje frituren naar cafetaria. Omdat je geen vet gebruikt hoef je ook nooit meer vet te vangen. De hetelucht friteuse is makkelijker en sneller schoon te maken.

Nog een voordeel: een airfryer hoef je vaak niet voor te verwarmen. Je kunt alles direct in een mandje doen. Daarna hoef je alleen nog de tijd en de temperatuur in te stellen. Zo maak je snel een lekkere en gezonde snack.

De nadelen van een airfryer

Zijn er ook nadelen aan een airfryer? Eerlijkheid gebiedt te zeggen van wel. Zo is de smaak van frietjes en snack niet hetzelfde als uit de frituur. Frituurvet en olie geven een bepaalde smaak aan de frietjes en de snacks. Maar: het is niet goed voor je. Goed bereide frietjes zijn in de airfryer vaak ook knapperig en lekker.

Wat je in de airfryer bereidt, komt er vaak wat bleker uit dan in de frituurpan. Dat heeft ook met een gebrek aan vet te maken. Je kunt dit oplossen door te kiezen voor airfryersnacks die al zijn voorgefrituurd in vet. Dat is iets minder gezond, maar het is wel te vergelijken met de smaak en kleur van frituren. Denk aan de bruine bitterballen, kroketten en frikandellen.

Nog een nadeel: je hebt weer een apparaat in de keuken. Het neemt ruimte in en natuurlijk kost het stroom. Grote gezinnen kunnen vaak ook niet alles in een airfryer maken, tenzij je kiest voor een groot model. Dan past het waarschijnlijk weer niet in een kastje. Een beetje passen en meten, dus.

De beste airfryer kiezen

De beste airfryer test vind je op de website van BestGekozen.nl. Daar zijn al een aantal airfryers van tevoren getest. Welke airfryer iets voor jou is, hangt af van wat je ermee wilt doen en of je kiest voor een compact model of een groter model. Voor de meeste gezinnen voldoet een klein, compact model. In een airfryer is het lekker frituren, met tot wel 90 procent minder vet. Dat is voor veel mensen doorslaggevend.

You Might Also Like