In en rondom huis, Veilig wonen

Een brandveiliger huis: zo doe je dat

6 mei 2019
brandveiligheid

We zagen het laatst weer met de brand in de Notre-Dame van Parijs wat een schade een brand kan aanrichten. In Nederland zijn er natuurlijk ook brand rampen geweest die in ons collectief geheugen geschrift staan, denk bijv. aan de café brand in Volendam. Enfin, het is bij iedereen wel bekend dus wat een enorme schade een brand kan aanrichten. Dit kan in principe in iedereens huis gebeuren of je nu in een rijtjeshuis woont, in een Vinex wijk of in een luxe vrijstaande villa in het Gooi, niemand is 100% veilig. Om die reden is het zaak om je te verdiepen in brandveiligheid. Om de risico’s zoveel mogelijk naar beneden terug te kunnen brengen.

Kennis is macht bij brandveiligheid

In de eerste plaats kan het nooit kwaad meer te leren over brandveiligheid. Er zijn verscheidene websites op het web die informatie kosteloos delen. Een van die websites is Royal Safety. Het zou aan te bevelen zijn om een dag per week eens een middagje vrij te nemen om een paar artikelen uit de kennisbank van de website door te nemen. Leer meer over zaken zoals brandvertragend impregneren, het belang van regelmatige keuringen van brandblussers en welke type rookmelders nu het beste zijn.

Hulpmiddelen en keuringen

Naast kennis, heb je natuurlijk ook praktische hulpmiddelen nodig om brand zoveel mogelijk te voorkomen, of wanneer deze eenmaal uitgebroken is zo snel mogelijk in te dammen. De meeste mensen hebben wel een rookmelder in huis. Idealiter is dit er eentje die voldoet aan de NEN 2555 richtlijnen. Simpel gezegd, een NEN 2555 rookmelder maakt gebruik van de meest geavanceerde detectie technieken en tevens kent veel minder risico op uitval dan een huis tuin en keuken rookmelder.

We zien ook steeds meer brandblussers in particuliere woningen. Dit is een goede zaak en juichen wij toe natuurlijk. Echter, waar we het nog vaak zien mis gaan is in het volgende. Mensen denken ik koop eenmaal een brandblusser en klaar is kees. Nooit meer omkijken. Maar zo werkt brandveiligheid doorgaans niet. Brandveiligheid hulpmiddelen zoals een brandblusser moeten regelmatig, liefst jaarlijks gekeurd worden. Dit is in particuliere woningen niet wettelijk verplicht, maar het is wel zeer aan te bevelen (bron). Je wilt niet in een situatie komen dat je de brandblusser echt nodig hebt en dat deze niet goed werkt omdat je er jarenlang niet naar omgekeken hebt dan is deze min of meer nutteloos.

Met kennis, een aantal simpele hulpmiddelen en regelmatige aandacht, lees keuringen, breng je de brandveiligheid van ook jouw woning naar een hoger plan.

You Might Also Like