In de tuin

Een trampoline ingraven in de tuin

11 januari 2016

Een ingegraven trampoline is één van de leukste toevoegingen voor een gezinstuin. Het idee is simpel en lost tegelijkertijd veel van de uitdagingen op die de aanschaf van een trampoline normaal gesproken met zich meebrengt. Het is veiliger, minder beeldbepalend en populair bij jong en oud.

Wil je nu zelf ook een trampoline ingraven van Jouwtrampoline.nl? Deze tips helpen je op weg:

Ook bij trampolines ingraven geldt, meten is weten

De kosten van een trampoline nemen wat toe als je voor een groter model kiest, maar voor een ingegraven trampoline werkt een iets groter model vaak toch het best. Kies de juiste plek in je tuin en zorg dat er voldoende ruimte is. Mocht je een ‘donut’ willen creëren, hou dan rekening met een extra afstand van 50 centimeter. Wat een donut precies is leggen we even verderop uit.

Koop een trampoline

In principe zijn er weinig verschillen tussen een Etan trampoline ingraven en, bijvoorbeeld, een Berg trampoline ingraven, dus kijk vooral naar de vorm en de gewichtslimieten. Het is hierbij aan te raden niet enkel te kijken naar hoe zwaar de kinderen zijn, want de kans is erg groot dat oudere tieners en ook volwassenen zich er af en toe op zullen wagen.

Kies de vorm en kleur

Als we aan een trampoline denken, denken we vaak direct ‘rond’, maar dit hoeft niet persé. Kies dan ook een vorm die bij je tuin past. Een ronde Berg trampoline ingraven is net zoveel werk als een rechthoekige Premium Gold Etan trampoline ingraven, dus daarvoor hoef je een afwijkende vorm niet te laten. Hetzelfde geldt overigens ook voor de kleur: De veiligheidsrand om de trampoline heen wordt in veel gevallen in verschillende kleuren geleverd zodat je iets kan kiezen dat bij jouw specifieke tuin past.

Markeer de grootte van de trampoline

Je kan hiervoor in principe alles gebruiken dat een indruk in de grond achterlaat, zoals bijvoorbeeld een oude schroevendraaier. Leg je trampoline ondersteboven en loop er simpelweg omheen terwijl je regelmatig een gaatje prikt in de grond om de trampoline heen. Je kan eventueel ook een spuitbus gebruiken, zolang je maar oplet dat je je nieuwe trampoline in het proces niet van een ongewenst kleurtje voorziet.

Graven maar!

Je kan hier in het geval van grote trampolines nog iemand voor inhuren, maar ook in dat geval is het een klusje dat na wat inspanningszweet prima zelf te klaren is.

Top-aarde goed, Bodemaarde slecht

Wanneer je gaat graven merk je al snel dat de bovenste laag aarde anders van textuur is dan hetgeen er onder vandaan komt. Het is aan te raden om tijdens het graven de beide soorten gescheiden van elkaar te plaatsen aangezien je de bodemaarde straks niet bovenop vruchtbare grond wilt plaatsen.

Afwatering

Als je te maken hebt met hoog grondwater of grond die regenwater slecht afvoert kan je ervoor kiezen om in het midden van je gat net iets dieper te graven en de ruimte te vullen met puin of kleine kiezels.

Hoe diep?

Hoewel er weleens wordt aangeraden om de trampoline zo diep in te graven dat deze een paar centimeter boven de grond uitsteekt en zo luchtdoorvoer toelaat, zou dit niet nodig moeten zijn. Zolang het niet net flink heeft geregend en de microscopische gaatjes in de trampoline daardoor geblokkeerd zijn, kan een trampoline op grondniveau prima functioneren.

Optionele trampoline ingraven tip: De donut

De extra 50 centimeter ruimte die we eerder in deze uitleg reserveerde voor de ‘donut’ komen hier goed van pas. Gebruik opgegraven top-aarde om in deze 50 centimeter een schuin op- en aflopende dijk rondom de trampoline te vormen. Zo’n 20 centimeter hoogte is voldoende om de trampoline enigszins te camoufleren.

You Might Also Like