Planten & Bloemen

Royal Van Zanten| Het ontwikkelingsproces van plant en bloemen

1 december 2017

Veredelingstechniek

Het veredelen van planten en bloemen is een vak apart waarbij veel specialisme om de hoek komt kijken. Het is namelijk voor een veredelaar een ontzettend lastig karwei om ervoor te zorgen dat de juiste kwaliteiten van een bloem of plant met elkaar gemengd worden zodat er een “superieur” ras gecreëerd kan worden. Het veredelen van planten of landbouwgewassen is een eeuwenoud vak die gelijktijdig is ontstaan met de start van landbouw. Royal Van Zanten Uganda is zo’n bedrijf die hier dag in, dag uit mee bezig zijn.

Het vak van veredelaars is een specialistisch vak, veredelaars zijn namelijk altijd op zoek naar het combineren van de ideale eigenschappen tussen verschillende rassen. Dit doen veredelaars door de kwaliteiten van plant A (snelle groei) met Plant B (goede kwaliteit) te combineren zodat uiteindelijk de beste kwaliteiten van beide planten zich ontwikkelen in een nieuw ras plant. Dit doen veredelaars door de twee gekozen rassen met elkaar te laten kruisen, in de natuur wordt dit gedaan door bijen of de wind die ervoor zorgt dat het stuifmeel van de bloemen of planten zich verspreidt.

Veredelen is tegenwoordig echt een vak apart dat alleen door specialisten uitgevoerd kan worden. In de veredeling wordt het stuifmeel van de ene plant gekruist met de stempel van de andere plant, het is hierbij afhankelijk van het soort plant hoeveel tijd deze kruising in beslag gaat nemen. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van de bloemgrootte en het aantal zaden dat nodig is voor één kruising.

Wanneer de twee planten met elkaar gekruist zijn krijgt de veredelaar nakomelingen die allemaal ander soort eigenschappen van de ouders hebben meegekregen. Het is aan de veredelaar om uit deze zaden de juiste combinatie van planteigenschappen te kiezen, en te ontwikkelen. Dit proces kan jaren in beslag nemen voordat uiteindelijk het resultaat is bereikt wat ze wilden bereiken.

 

Vermeerderingstechniek

Vermeerderingstechnieken is een ander woord voor weefselkweek, weefselkweek kan eigenlijk gezien worden als een vorm van stekken. Een manier waarop een bedrijf in de gewassen sector er voor kan zorgen dat hun planten of bloemen kunnen groeien en vermenigvuldigen, zonder dat het last krijgt van ziekten zoals virussen.

Het proces van vermenigvuldigen gaat als volgt in zijn werking.

  1. Bij vermeerderingstechnieken (weefselkweek) wordt als eerste gestart met de inzetprocedure. Hierbij wordt het bloemen of plantenmateriaal dat je wilt vermenigvuldigen ontsmet, worden de juiste delen van de plant (soortafhankelijk) in een voedingsbodem geplaatst zodat het kan gaan scheuten.
  2. Wanneer er eenmaal voldoende gezonde materiaal is gecreëerd, worden er enkele scheuten van het meristeem weggenomen zodat deze scheuten vervolgens op een speciale voedingsbodem geplaatst kunnen worden.
  3. Vervolgens worden uitgelopen meristemen aangezet tot scheutvorming en meerdere malen vermeerderd. Hierbij krijgt iedere scheut zijn eigen kloonnummer en de nakomelingen worden hierbij per kloon geadministreerd.
  4. In de volgende stap worden enkele plantjes opgekweekt tot volwassen planten, zodat ze vervolgens getoetst kunnen worden door een gespecialiseerd laboratorium.
  5. Aan de hand van de uitslag van de toetsing worden afgekeurde klonen uit gesorteerd, en worden goedgekeurde klonen opgenomen in het vermeerderingsproces en kunnen worden geproduceerd en geleverd worden als “virus negatief getoetst”.

Teelttechnieken

Zoals als in zoveel sectoren geldt is innovatie ontzettend belangrijk voor het voortbestaan van bedrijven. Innovaties zie je dan ook voorkomen in allerlei delen van de keten. Zo gaan boeren betere teelttechnieken en- of betere rassen gebruiken, terwijl de verwerkende industrie betere of nieuwe soorten halffabricaten gaat produceren, en als laatste gaan eindproducenten zoals bakkers op aanvraag van hun klanten of retailers nieuwe soorten brood produceren om te voldoen aan hun vraag.

Betere teelttechnieken

Tegenwoordig zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar die boeren kunnen helpen bij het telen van hun gewassen. Zo wordt het gebruik van metingen steeds belangrijker in de akkerbouw, het meten van plaatsbepaling, bodemstructuur en gewasgroei zorgt ervoor dat een boer het ideale tijdstip plaats kan bepalen om zijn gewas te plaatsen. Het positieve aan deze ontwikkeling is dat er hierdoor minder gebruik hoeft worden gemaakt van bemesting en gewasbescherming. Wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is in de landbouw.

Royal Van Zanten Uganda: Ontwikkelingen landbouw

Omdat de vraag naar bloemen en planten nog steeds toeneemt, wordt het belang van innoveren steeds belangrijker. Bedrijven zoals Royal Van Zanten Uganda hebben het tot hun missie gemaakt om continu op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden, zodat ze nieuwe rassen kunnen ontwikkelen en hun teelt kunnen verbeteren.

You Might Also Like