Buitenleven

Hoe zorg je in de winter voor een mooie tuin?

8 oktober 2019

De koude wintermaanden staan weer op de stoep, hoe mooi alle tuinen er nu nog uitzien over een aantal weken is dit waarschijnlijk heel anders. De mooie, kleurrijke en bloeiend tuinen veranderen in dorre, kale en niet verzorgde tuinen. Maar wist je dat je in de winter alsnog een mooie tuin kunt hebben? Warentuin heeft een aantal tips over hoe je dit kan waarmaken.

Blijf de tuin verzorgen

Het is belangrijk om de tuin te blijven verzorgen, bijvoorbeeld door het weghalen van dode planten. Ook in de herfst zullen er veel bladeren in de tuin komen te liggen, afhankelijk van waar de bladeren liggen moet je ze weghalen. We geven een aantal voorbeelden waar je bladeren wel of juist niet moet weghalen.

  • Het gazon. Als er veel bladeren op het gazon komen te liggen, moet je deze gelijk weghalen. Bladeren zorgen er namelijk voor dat er geen daglicht bij het gras kan komen, hierdoor kunnen er gele plekken in het gazon ontstaan. Als de bladeren er nog langer liggen dat zal het gras op die plekken afsterven, in het voorjaar zullen deze kale plekken gevuld worden met onkruid. Hierom moet je zeker al het blad op je gazon weghalen.
  • De vijver. Alle bladeren die in je vijver vallen zullen ook weggehaald moeten worden, deze zullen op den duur gaan rotten waardoor het water zal verzuren. Het verzuren van het water is niet bevorderlijk voor de plantengroei en ook een aantal vissoorten zoals goudwindes kunnen hier niet goed tegen.
  • Op paden en terrassen. De combinatie van bladeren en regen kan gevaarlijk zijn, ze kunnen hierdoor namelijk erg glad worden, zeker als ze ook nog gaan rotten. Vooral voor oudere mensen kan dit heel gevaarlijk zijn, jaarlijks breken duizenden mensen iets door te vallen over natte bladeren.
  • In bordes. De bladeren in de bordes of perken kunnen gewoon blijven liggen, ze zijn als het ware een beschermende laag en hebben zo een isolerende functie. Dit is goed voor meerjarige planten aangezien de vorst zo minder vat heeft op de wortels. Ook kunnen egels en andere dieren hier gebruik van maken om warm te winter door te komen.

Mooie winterplanten

Je zal je tuin in de winter nooit zo mooi en kleurrijk krijgen als in de zomer, toch zijn er nog veel mooie winterplanten die je tuin alsnog op kunnen fleuren, zelfs op de meest natte dagen. Planten zoals winterheides, helleborussen, winterviooltjes en skimmia’s zijn maar enkele voorbeelden van kleurrijke winterplanten. Hiermee geef je je tuin toch wat kleur.

Licht

Tijdens de wintermaanden zijn de dagen natuurlijk het kortst, het gebruik maken van veel lichtbronnen is aangeraden om ook ‘s avonds een mooie tuin te hebben. Iedereen weet hoe magisch de combinatie van sneeuw en licht is. Je kan een lichtbron bijvoorbeeld ook op een bepaald beeld of ander kunstwerk in je tuin schijnen, zodat je er ook wanneer het donker is van kunt genieten.

You Might Also Like