Energie besparen, Groen wonen

Zelf zonnepanelen plaatsen?

9 maart 2016

Je komt ze iedere dag weer tegen, die spotjes over groene energie op radio, televisie en andere media. Natuurlijk is dat niet erg, want hoe meer mensen gebruik maken van windenergie en zonne-energie, hoe beter. Alleen weten we zo langzamerhand wel dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en dat ze zorgen voor een lagere energierekening.

Ik zou als oplettende luisteraar bijvoorbeeld wel eens willen weten of ik zonnepanelen zelf kan plaatsen en of ze ook werken in de winter of niet. Op die eerste vraag gaan we in dit artikel op wonen-en-zo.nl verder in. Kunnen zonnepanelen inderdaad zelf worden geplaatst of is het toch handiger een professional in te schakelen?

Wat is nodig?

Niet iedereen is even handig, vandaar dat veel mensen voor zekerheid kiezen en een professionele installateur het karwei laten opknappen. Degenen die de zonnepanelen zelf plaatsen besparen honderden euro’s. De handige doe-het-zelver moet in ieder geval letten op de volgende punten:

  • Veiligheid: een ladder volstaat, maar een rolsteiger is een stuk veiliger. Bovendien zijn valbescherming en een borglijn ook geen overbodige luxe.
  • Gereedschappen: zorg ervoor dat een boormachine aanwezig is, net als een nijptang, ring- en inbussleutels en siliconenkit. Verder moeten de zonnepanelen, de omvormer, het bevestigingsmateriaal, een extra meterkastgroep en een monitoringssysteem op de plek van bestemming zijn.
  • Daktype: worden de zonnepanelen geplaatst op een schuindak met dakpannen, dan zijn rails en dakhaken nodig. Voor een schuindak met staalplaten zijn rails en klemmen nodig, waar bij een schuindak met golfplaten rails en schroeven volstaan. Is het geen schuindak, maar een platdak, dan moeten consoles (holle bakken) worden gekocht.

Het is cruciaal dat de zonnepanelen goed worden geplaatst, want voor de wind zijn zonnepanelen slechts een speeltje van 20 kilo en een verkeerde installatie leidt al snel tot lekkage.

De opstelling

Wanneer voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen en gezorgd is voor de goede gereedschappen, dan kan begonnen worden met het plaatsen van de zonnepanelen of toch niet. Het is verstandig eerst over een lay-out na te denken. De vraag die moet worden beantwoord is: hoe wordt het hoogste rendement bereikt? Vermijd in ieder geval schaduwobjecten, dus plaats de zonnepanelen niet naast een dakkapel of ander groot obstakel op het dak.

De omvormer kan het beste geplaatst worden in de buurt van de meterkast, dit zorgt gewoonweg voor een hoger rendement. Daarnaast moet aan ventilatie gedacht worden, niet alleen is een ventilerende ruimte noodzakelijk, ook de omvormer zelf moet voldoende ruimte hebben (20 centimeter), dit geldt ook voor de zonnepanelen.

Het werkt niet?

Als laatste komen de kabels aan bod. Het type dak bepaald het type doorvoerkabels. Het is gebruikelijk dat wordt gekozen voor een rode en zwarte DC-kabel, die naar de omvormer worden getrokken. Twee gaten van 14 millimeter volstaan dan of één gat van 22 millimeter. Knip in ieder geval niet de draad door, mocht deze aan de lange kant zijn. Beter is het om deze op te rollen en te hangen bij de omvormer, want er moet ook nog een sterker aan worden gezet.

Uiteindelijk wordt de omvormer verbonden met netstroom en zodra er daglicht op de zonnepanelen schijnt, toont de omvormer een productieaantal. Wanneer dit niet gebeurt, dan is er iets niet in orde en zal misschien alsnog een installateur ingeschakeld moeten worden. Wil je dit voorkomen of vindt je het interessant om meer over zonnepanelen te weten, ga dan naar http://www.huisjeopknappen.nl/zonnepanelen/.

You Might Also Like